Lever du farlig på kjøkkenet?

Blir du gul av gulrot og kan barn bli avhengige av kaffe? Sjekk her.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Aspartam, mugg, bakterier og aflatoksiner... Kjøkkenet kan framstå som det reneste minefeltet. For hva er egentlig farlig og hva kan du trygt tillate deg innenfor matverdenen?

Av og til kunne det vært kjekt med en personlig rådgiver som satte tommelen opp eller ned etter å ha luktet på melka eller studert kyllingfileten med den mistenkelige gråfargen.

Det kan vi dessverre ikke hjelpe deg med, men kanskje finner du svar på akkurat det du lurer på her. Ved hjelp av Matportalen.no gir vi deg åtte fleip eller fakta om mat og helse:

Les også: Maten som kan bli til gift

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Det er helt greit å la små barn drikke litt kaffe

TJA: Du bør tenke deg om før du gir barn koffeinholdige matvarer. I tillegg til koffein i kaffe finnes stoffet i sjokolade, te og Cola-drikker. Kaffe er likevel i en særstilling fordi konsentrasjonene er mye høyere enn i de andre kildene.

Det finnes lite forskning når det gjelder effektene av koffein på barn. Fra de få studiene som er publisert, går det imidlertid fram at barn kan utvikle toleranse og dermed få de samme abstinenssymptomene som voksne.

Noen få slurker er neppe skadelig, men du vil muligens merke at barnet bruker lengre tid på å sovne hvis du gir det kaffe om kvelden.

Les også: Farlig å være kaffeelsker?

Man kan bli gul i huden av å spise for mye gulrot

FAKTA: Det er helt ufarlig, men huden blir gul av karotenidene som samler seg i underhuden. Symptomene kan ligne på gulsott, men til forskjell fra gulsott blir ikke det hvite i øyet gult. Et alternativ er å variere med andre sunne rotvekster, som sellerirot, kålrot og pastinakk.

Skjærefjøler i tre er mer uhygieniske enn plastfjøler

FLEIP: Begge er like hygieniske dersom de brukes, rengjøres og vedlikeholdes slik at de ikke innebærer forurensningsfare til mat. Plastfjøler er normalt lettere å holde rene, mens trefjøler har visse fortrinn når det gjelder teknologi, skjæreegenskaper osv. Det blir også hevdet at enkelte tresorter har antimikrobielle egenskaper, men det betyr ikke at vi skal slurve med hygienen.

Hvor rent er kjøkkenet ditt? Ta testen her

Det er farlig å spise brent mat

TJA: Ved prosesser som steking, grilling og røyking kan det dannes ulike helseskadelige stoffer som blant annet kan være kreftfremkallende og skade arveanlegget. De mest kjente stoffgruppene er PAH, stekemutagener og akrylamid.

Ingen av disse stoffene utgjør noen akutt helserisiko i de mengdene som finnes i maten. Det blir ikke sett på som farlig dersom man skulle komme til å spise en svartbrent skorpe av for eksempel kjøtt eller brød av og til.

Det er likevel smart å prøve å redusere inntaket. Et generelt råd er å steke mat ved lav temperatur. I tillegg anbefales ikke gjenbruk av stekefett eller å bruke stekesjyen fra hardt stekte produkter. Det aller viktigste er imidlertid å spise variert og ikke ensidig grillede eller stekte matvarer.

Slik spiser du kreftsikkert

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: 6PA/MAXPPP Vis mer


Det er greit å oppbevare brød i handleposer

FLEIP: Brød bør oppbevares i emballasje som er laget for å ha direkte kontakt med næringsmidler. Det gjelder ikke handleposene man får i dagligvarebutikkene. Mange plastposeleverandører benytter seg nemlig av resirkulert materiale til slike handleposer, og disse kan avgi uheldige fremmedstoffer til maten.

Merkingen skal opplyse brukeren om hvorvidt emballasjen er ment for kontakt med næringsmidler. Glass- og gaffelsymbolet er ett av flere merkealternativer.

Varm mat bør ikke settes i kjøleskapet

FAKTA: Kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat. Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier. Nylig varmebehandlet mat som skal oppbevares eller spises kaldt, bør derfor dampes av før den settes inn i kjøleskapet.

For å være sikker på at bakterier ikke vokser opp under nedkjølingen, bør temperaturen senkes fra 60 grader til ti grader i løpet av to timer. Alternativt kan en kasserolle settes i kaldt vann for hurtig nedkjøling. Når maten er kald, bør du putte den i en ren boks med lokk. Slik hindrer du at den forurenses eller tar smak fra andre matvarer i kjøleskapet og at maten tørker ut.

Les også: Ikke stapp kjøleskapet

Gravide bør ikke spise tunfisk på boks

FLEIP: Tunfisk på boks er helt trygt for gravide. Gravide og ammende bør derimot ikke spise fersk tunfisk eller annen fersk, eksotisk fisk som hai, sverdfisk og skater på grunn av høye nivåer av kvikksølv. Dette er rovfisker som akkumulerer kvikksølv fordi de spiser annen fisk som også har fått i seg miljøgifter. Jo eldre eller større fisken er, desto større mengder miljøgifter inneholder den.

Undersøkelser av tunfisk på boks har derimot flere ganger vist lave nivåer av miljøgiften. En av grunnene er at det ofte er liten fisk som brukes til tunfisk på boks.

Les også: Vil vurdere kostholdsråd til gravide

Det kan være helseskadelig å spise nøtter hver dag

FAKTA: Enkelte typer nøtter kan inneholde aflatoksiner. Det er stoffer som kan være kreftfremkallende og skade genene. Det er størst risiko for innhold av aflatoksiner i pistasjenøtter, paranøtter og peanøtter, og du bør derfor unngå å spise for mye av disse nøttene. Vær spesielt oppmerksom på misfargede peanøtter og paranøtter og kast disse. Importerte hasselnøtter fra sydligere land kan også inneholde aflatoksiner, mens de sjelden forekommer i valnøtter og cashewnøtter.

Nøtter inneholder imidlertid flere gunstige næringsstoffer. Les mer her: Den store nøtteguiden

Kilde: Matpotalen.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer