Leverpostei ikke mat for damer

Publisert
Sist oppdatert

Leverpostei er ikke nødvendigvis mat for damerHvis flere studier bekrefter at mye vitamin A i kosten gir økt risiko for benskjørhet, er konklusjonen klar: Leverpostei er ikke mat for damer.

Av Hanna Hånes

En undersøkelse blant amerikanske sykepleiere viser at de som spiser 2000 mikrogram eller mer vitamin A daglig, har nesten doblet risiko for å brekke lårhalsen i forbindelse med fall og uhell. Også en svensk undersøkelse viser at vitamin A kan ha sammenheng med benskjørhet. I Norden spiser vi en kost som er forholdsvis rik på vitamin A og vi ligger på verdenstoppen i lårhalsbrudd. De fleste brudd skjer i hjemmet, og ikke ute på snø og is om vinteren.

Det kan ennå ikke sies å være vitenskapelig bevist at vitamin A øker risikoen for benskjørhet, det kan være andre, ukjente årsaker som ligger bak. Men den som vil være føre vár og holde et passende lavt inntak av vitamin A, kan ta en titt på kostholdsrådene nedenfor.

De viktigste kildene for vitamin A i norsk kosthold er lever og leverpostei, fet fisk som sild, ørret og makrell, samt tran, margarin, smør, ost og helmelk. Vitamintilskudd gir også mye. Grønnsaker og frukt inneholder karotener som omdannes til vitamin A i kroppen, men omdannelsen er lite effektiv. Det er først og fremst vitamin A fra vitamintilskudd, lever, fisk, tran og meieriprodukter som har betydning i forhold til benskjørhet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer