Lider du av flått-angst?

I så fall er du ikke alene. Dobbelt så mange blir nå alvorlig syke av flåtten, og tre av fire frykter den vesle plageånden.

Tall fra Folkehelseinstituttet viser mer enn en dobling i antall registrerte tilfeller av flåttbåren sykdom de siste fem årene. Foto: Richard Bartz
Tall fra Folkehelseinstituttet viser mer enn en dobling i antall registrerte tilfeller av flåttbåren sykdom de siste fem årene. Foto: Richard Bartz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste grøsser ved tanken på å oppdage en flått som har lagt seg godt til rette i kneskålen din, på magen din eller på snuten til hunden din, for ikke å snakke om armen til barnet ditt.

Hele tre av fire nordmenn frykter dette lille beistet, viser en ny, landsomfattende undersøkelse. Flåtten er det insektet mange frykter mest å bli bitt eller stukket av. Det er fordi vi er redde for å bli rammet av overførbare sykdommer.

Nå er den her!Sommerens plageånder

Antallet alvorlige sykdomstilfeller som følge av flåttbitt har mer enn doblet seg de siste fem årene. Mange frykter for konsekvensene av å bli bitt av flått, ifølge en pressemelding fra insektmiddelprodusenten Autan.

Og vi har vel all grunn til å være engstelige, for tallene er sammenfallende med statistikken Folkehelseinstituttet har på flått og antall syke nordmenn de siste fem årene.

Jevn øking

Lyme Borreliose er den vanligste flåttbårne sykdommen i Norge, og det har vært en jevn økning i antall sykdomstilfeller de siste årene.

Det ble registrert 149 tilfeller i 2003, mens det i fjor ble registrert 347 tilfeller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer