Lider i stillhet

En ekte mann snakker ikke om helsen sin. - Et kjempeproblem, mener forsker Ulla-Britt Lilleaas.

Publisert
Sist oppdatert

Myten om den moderne mannen står for fall.

For vi menn liker fortsatt ikke å snakke om helseproblemene våre. Resultatet er at mange sliter med angst og dårligere livskvalitet.

Tar det som en mannSosiolog Ulla-Britt Lilleaas har forsket på menns helse i Norge. Hun mener at menn i liten grad oppsøker helsevesenet og er lite flinke til å bruke forebyggende tiltak.

Menn reagerer sent på sykdom, benekter at de er syke og lider heller i stillhet. Noen trenger flere år på å erkjenne at de lider av en alvorlig sykdom.

- Både toppidrettsutøvere og hjerteopererte som jeg snakket med var opptatt av å ha kontroll, være tøffe og sterke og ikke klage eller vise følelser. Dette er et kjempeproblem, forteller Lilleaas til Dagsavisen.

Den norske forskeren la frem sine funn på en konferanse på Likestillingssenteret i Oslo denne uken. Hun mener at mange kvinner også får en større byrde på grunn av dette når mannen blir syk. Årsaken ligger både hos mennene og i helsevesenet.

- Menn får lite informasjon og oppfølging. Ikke bare fordi helsevesenet ikke stiller spørsmål, men like mye fordi menn ikke snakker om helseproblemer, mener Lilleaas.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer