- Ligg unna tomater på boks

Hermetikk inneholder ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får stoffet til å lekke ut i maten, ifølge hormonforsker.

KAN VÆRE HELSEFARLIG: Hermetikk inneholder ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får  stoffet til å lekke ut i maten, ifølge undersøkelse fra Universitetet i Missouri. Ifølge Mattilsynet er det liten grunn til å tro at det er annerledes i Norge. Foto: Per Ervland
KAN VÆRE HELSEFARLIG: Hermetikk inneholder ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får stoffet til å lekke ut i maten, ifølge undersøkelse fra Universitetet i Missouri. Ifølge Mattilsynet er det liten grunn til å tro at det er annerledes i Norge. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bisfenol A er er stoff som ifølge Miljøstatus er klassifisert som reproduksjonsskadelig. Det har hormonforstyrrende effekter på mange dyr, og kan blant annet kan bidra til redusert fruktbarhet og skader på kjønnsutviklingen.

Her er de farlige kjemikaliene

Fredrick Vom Saal er endokrinolog, eller hormonforsker, ved universitetet i Missouri. Han har forsket mye på bisfenol A, og sier til helsenettstedet Prevention at han anbefaler folk å holde seg langt unna tomater på boks.

Hermetikk inneholder nemlig ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får ifølge Vom Saal stoffet til å lekke ut i maten.

- Rører ikke hermetiserte tomater

- Studier viser at bisfenol A-innholdet i de fleste menneskekropper overstiger det nivået som gjør at sædproduksjonen hemmes eller kan gi kromosomskade på egg hos pattedyr.

- Du kan få i deg 0,05 milligram bisfenol A fra én liter hermetiserte tomater. Det er en mengde som vil ha en effekt på folk, særlig ungdom. Jeg rører ikke hermetiserte tomater, sier forskeren til Prevention.

Farlige plastflasker

Neppe forskjell på USA og Norge

Rådgiver Julie Håland i Mattilsynet sier til DinSide at det ikke er noen spesiell grunn til å tro at det er forskjell på hermetikken som kan kjøpes i USA og i Norge.

Den norske grenseverdien for bisfenol A som gjelder plastemballasje er 0,6 mg/kg i mat eller matsimulant.

Farlige flasker fjernes

Det ikke satt noen grenseverdi for innholdet av bisfenol A i hermetikk. Det er heller ikke gjort noen undersøkelse av bisfenol A-innholdet i hermetiserte tomater.

Det er selvsagt ikke lov å selge mat i Norge som utgjør en helsefare, men ansvaret ligger hos produsentene.

Norsk hermetikk sjekkes ikke

Ifølge rådgiver Julie Håland i Mattilsynet tas det stikkprøver av hermetikk. Imidlertid er det ikke vanlig å sjekke for innhold av bisfenol A i hermetikk, det fokuseres hovedsaklig på innhold av ulike metaller som kan være farlige.

I 2004 ble det gjorde Mattilsynet en studie der innholdet av bisfenol A i hermetisert fisk ble undersøkt. Det lå innenfor grenseverdien som er satt for plastemballasje.

Fredrick Vom Saals advarsel mot hermetiserte tomater baseres imidlertid på det høye syreinnholdet i tomatjuicen, som ifølge ham bidrar til å frigjøre bisfenol A fra hermetikken.

Vil du unngå å bruke hermetiserte tomater kan løsningen være å kjøpe tomater på glass.

Er iskremen giftig?

43 tonn i året - minst

Bisfenol A produseres ikke i Norge, men det brukes hyppig i produksjonen av for eksempel emballasje.

Det registrerte forbruket av bisfenol A i Norge i 2006 ble anslått å være i størrelsesorden 43 tonn. Det reelle innholdet av bisfenol A i produkter som omsettes i Norge er vesentlig større, ifølge Miljøstatus.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer