- Ligg unna tomater på boks

Hermetikk inneholder ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får stoffet til å lekke ut i maten, ifølge hormonforsker.

KAN VÆRE HELSEFARLIG: Hermetikk inneholder ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får  stoffet til å lekke ut i maten, ifølge undersøkelse fra Universitetet i Missouri. Ifølge Mattilsynet er det liten grunn til å tro at det er annerledes i Norge. Foto: Per Ervland
KAN VÆRE HELSEFARLIG: Hermetikk inneholder ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får stoffet til å lekke ut i maten, ifølge undersøkelse fra Universitetet i Missouri. Ifølge Mattilsynet er det liten grunn til å tro at det er annerledes i Norge. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bisfenol A er er stoff som ifølge Miljøstatus er klassifisert som reproduksjonsskadelig. Det har hormonforstyrrende effekter på mange dyr, og kan blant annet kan bidra til redusert fruktbarhet og skader på kjønnsutviklingen.

Her er de farlige kjemikaliene

Fredrick Vom Saal er endokrinolog, eller hormonforsker, ved universitetet i Missouri. Han har forsket mye på bisfenol A, og sier til helsenettstedet Prevention at han anbefaler folk å holde seg langt unna tomater på boks.

Hermetikk inneholder nemlig ofte bisfenol A, og syren i tomatsaften får ifølge Vom Saal stoffet til å lekke ut i maten.

- Rører ikke hermetiserte tomater

- Studier viser at bisfenol A-innholdet i de fleste menneskekropper overstiger det nivået som gjør at sædproduksjonen hemmes eller kan gi kromosomskade på egg hos pattedyr.

- Du kan få i deg 0,05 milligram bisfenol A fra én liter hermetiserte tomater. Det er en mengde som vil ha en effekt på folk, særlig ungdom. Jeg rører ikke hermetiserte tomater, sier forskeren til Prevention.

Farlige plastflasker

Neppe forskjell på USA og Norge

Rådgiver Julie Håland i Mattilsynet sier til DinSide at det ikke er noen spesiell grunn til å tro at det er forskjell på hermetikken som kan kjøpes i USA og i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.