Ligningstallene er klare

Oppdaterte ligningstall legges ut fredag 18. oktober.

Er du nysgjerrig på hva naboen, sjefen eller kjendisene tjener? Du må logge inn på Skatteetatens nettsider for å få svar.  Foto: Per Ervland
Er du nysgjerrig på hva naboen, sjefen eller kjendisene tjener? Du må logge inn på Skatteetatens nettsider for å få svar. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 18. oktober legges skattelistene for inntektsåret 2012 ut for offentligheten.

Det ble i 2011 gjennomført en innstramming i reglene for å publisere skattelistene. Men det er fortsatt mulig å sjekke hva både naboen og sjefen tjener.

Statsbudsjettet 2014: Slik blir din skatt

Dette trenger du

Skattelistene for inntektsåret 2012 legges på skatteetaten.no. Logg deg på med MinID/innlogging fra ID-porten for å starte snokingen. Du kan også bruke Bank-ID for å logge inn.

Du har tilgang til 500 visninger per kalendermåned. Det er forskjell på søk og visninger. Først når du klikker på en enkeltperson for å se likningsopplysningene, telles det som en visning.

Har du problemer med innlogging? Skatteetaten henviser til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) for hjelp.

Statsbudsjettet 2014: Slik blir den nye selvangivelsen

Mange søker

At skattelistene ikke lenger er enkelt tilgjengelig gjennom nettavisene, skremmer ikke nordmenn fra å finne ut informasjon om andres skatt og inntekt. Mange har benyttet seg av den nye søkeordningen siden den ble innført høsten 2011.

– Rundt 897.000 har i løpet av året vært inne og sett på skattelistene for 2012. Det er gjort nærmere 16,4 millioner søk, sier skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Dette er en økning i antall søk sammenlignet med året før.

Les også: Skattesmell for 141.000 ektepar

Nei, de får ikke vite at du snoker

Selv om du må logge deg inn, forsikrer Skatteetaten at søkene anonymiseres. Skatteetaten sporer ikke søkene dine, og ingen andre får beskjed om at du har søkt på dem. Skatteetaten teller antall søk og antall personer som søker.

De anonyme søkene kan imidlertid snart være en saga blott. Den nye regjeringen skriver følgende i sin politiske plattform:

«Sikre at uvedkommende ikke har tilgang til personsensitiv informasjon om inntekt og formue i skattelistene, og gi den enkelte opplysning om hvem som har bedt om innsyn.»

Seks av ti sier nei til skattesøk: Likevel er det utrolig mange som snoker

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer