Ligningstallene er klare

Informasjonen legges ut på skatteetatens nettsider.

Har du MinID og tilgang til internett, kan du søke i ligningstallene for 2011 fra fredag 19. oktober. Foto: Ole Petter Stokke
Har du MinID og tilgang til internett, kan du søke i ligningstallene for 2011 fra fredag 19. oktober. Foto: Ole Petter Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag 19. oktober legges skattelistene for inntekståret 2011 ut for allmennheten. Selv om ligningstallene ikke kan offentliggjøres i samme grad som tidligere, er det fortsatt mulig å sjekke hva både naboen og sjefen tjener.

Dette trenger du

Skattelistene for inntektsåret 2011 legges på skatteetaten.no. Logg deg på med MinID/innlogging fra ID-porten for å starte snokingen. Her får man tilgang til 500 søk på persondata per måned, og det er mange som har benyttet seg av den nye ordningen siden den ble innført i fjor høst:

– Rundt 709.000 har i løpet av året vært inne og sett på skattelistene for 2010. Det er gjort nærmere 13 millioner søk, opplyser kommunikasjonsdirektør Astrid Bugge Mjærum i en pressemelding.

Nei, de får ikke vite at du snoker

Selv om du må logge deg inn, forsikrer Skatteetaten at søkene anonymiseres. Skatteetaten sporer ikke søkene dine, og ingen andre får beskjed om at du har søkt på dem. Datatilsynets ønske om at man skal få vite hvem som sjekker ligningen, er altså foreløpig ikke tatt hensyn til.

Skatteetaten teller antall søk og antall personer som søker.

Har du problemer med innlogging? Skatteetaten henviser til Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) for hjelp.

Skeptikerne vant frem til slutt

Det har lenge vært delte meninger om skattelistene. I 2009 konkluderte Personvernkommisjonen med at praksisen med offentlige skattelister burde strammes inn.

– Det er ikke tvil om at offentliggjøringen av skattelister slik det i dag praktiseres utfordrer sentrale personvernprinsipper. Det kan blant annet stilles spørsmål ved om pressens vide tilgang til og tilrettelegging for bruk av skattelistene for ren «underholdning», er i samsvar med formålet som begrunner publisering, nemlig å kontrollere likebehandling og skape debatt rundt skattesystemet, het det i kommisjonens rapport.

Seks av ti sier nei til skattesøk: Likevel er det utrolig mange som snoker

Og i fjor fikk skeptikerne det som de ville. Sommeren 2011 vedtok nemlig Stortinget å stramme inn tilgangen til skattelistene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer