Ligningsverdien tredobles

Ligningsverdien av boligene i Rogaland tredobles. Billigst slipper Sogn og Fjordane og Hedmark.

For lav takst:  I Rogaland må ligningstakstene tredobles for å nå regjeringens mål om at takstene skal utgjøre 25% av markedsverdien. Bildet er fra Stavanger. Foto: Region Stavanger
For lav takst: I Rogaland må ligningstakstene tredobles for å nå regjeringens mål om at takstene skal utgjøre 25% av markedsverdien. Bildet er fra Stavanger. Foto: Region Stavanger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som et forarbeid til økningen av ligningstakstene for boliger, har Statistisk Sentralbyrå gjennomført et prosjekt for å beregne markedsverdien av alle boligene i landet.

Halvhemmelig prosjekt

Statistisk Sentralbyrå offentliggjorde notatet om boligformuen onsdag i forrige uke, uten at det vakte noen oppmerksomhet. Prosjektet for beregning av boligformuen startet i år 2007, men ingen utenforstående har visst at det skulle brukes til å øke ligningstakstene for bolig. Det var hemmelig inntil tirsdag.

Gigantiske verdier

Tallet er 3.381 milliarder kroner, eller ca. halvannet oljefond.

Ligningsverdien av de samme boligene er bare 512 milliarder kroner, eller drøyt en syvendedel av markedsverdien. Men dette svinger veldig mellom fylkene. I Rogaland utgjør ligningsverdien bare 8,6% av markedsverdien. I Hedmark og Sogn og Fjordane over 22%.

Regjeringen har som mål at ligningstakstene skal være 25% av markedsverdien av boligene. Dermed må ligningstakstene i Rogaland i gjennomsnitt tredobles. Ligningstakstene i Hedmark og Sogn og Fjordane blir bare økt marginalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.