Like farlig å være tynn

Slanke personer har like stor risiko for hjertesykdom som overvektige.

En ny undersøkelse viser at slanke er like mye utsatt for hjertesykdom og andre livsstilsrelaterte plager som overvektige. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colourbox
En ny undersøkelse viser at slanke er like mye utsatt for hjertesykdom og andre livsstilsrelaterte plager som overvektige. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En slank og smekker kropp er ingen garanti for å unngå høyt blodtrykk og hjerteinfarkt.

Ifølge en ny amerikansk studie har om lag halvparten av alle overvektige normalt blodtrykk og kolesterolnivå, mens en tilsvarende mengde slanke skal ha plager som assosieres med overvekt.

Dette er den første studien i sitt slag som slår fast at overvektige kan være sunnere enn først antatt. Studien ble nylig publisert i Archives of Internal Medicine.

Les også: Om 40 år kan alle være fete

Overraskende funn

Studien rokker også ved forestillingene om at slanke personer skal være sunnere enn overvektige. Slanke kan, ifølge studiens førsteforfatter MaryFran Sowers ved Michigan University, være like mye utsatt for risikofaktorer man vanligvis assosierer med overvekt.

- Det betyr at vi må se på dette med vekt og helserisiko med helt nye øyne, sier han til nyhetsbyrået AP.

I studien kom det frem at om lag 51 prosent av alle overvektige voksne amerikanere, det vil si nærmere 36 millioner, hadde normalt blodtrykk, sunt kolesterolnivå og jevnt blodsukker.

Sowers tror mange vil bli overrasket over at flere millioner mennesker ikke passer med den typiske stereotypen av overvektige, som skal være mest utsatt for livsstilssykdommer.

Han legger til at det er pågående diskusjoner i USA om dagen om hvorvidt man skal redefinere hvor grensen går for overvekt.

- Helsevesenet baserer seg på tallene som gjelder i forhold til vår kroppsmasseindeks (BMI), et målesystem som ikke er i stand til å måle fettprosenten, sier han.

Les også: De sykeste slankekurene

Et mer nyansert bilde

Ifølge Sowers ble målersystemets begrensninger satt i søkelyset for noen år tilbake, da det kom frem at nesten halvparten av de amerikanske basketballspillerne ut ifra disse målingene ville bli kategorisert som overvektige.

Dr. Robert Eckel er tidligere president av Amercan Heart Association og medisinsk professor ved Colorado University, og han applauderer resultatene av studien.

- Dette kan være med på å nyansere generelle misoppfatninger om vekt og helse, sier han.

Medforfatter av studien, Judith Wylie-Rosett ved Albert Einstein College i New York, understreker at de ikke mener å signalisere at man ikke trenger å ta overvektsproblemet på alvor.

- Det er fremdeles slik at halvparten av overvektige befinner seg i faresonen for å utvikle hjertesykdom, sier hun.

For de som ikke har økt risiko for alvorlig sykdom, vil en vektnedgang være betdyningsfull mest ut ifra et kosmetisk perspektiv, mener hun.

Les også: Lurer kroppen slank

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer