Like farlig som røyking og asbest

Bruk av solarium.

FRAMKALLER KREFT: Internasjonale eksperter mener solsenger er like kreftframkallende som tobakk og asbest. Foto: Science Photo Library
FRAMKALLER KREFT: Internasjonale eksperter mener solsenger er like kreftframkallende som tobakk og asbest. Foto: Science Photo Library Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at solarium hever kreftrisikoen, ifølge internasjonale eksperter.

En ny vurdering plasserer solsenger i samme faregruppe som tobakk og asbest, melder BBC.

Stengte 17 solarier på stedet

«Definitivt kreftframkallende»

International Agency for Research on Cancer (IARC)- Verdens helseorganisasjon og FNs samarbeidsorganisasjon mot kreft – har tidligere vurdert solarium som «sannsynligvis kreftframkallende for mennesker».

Nå anser imidlertid organisasjonen bruk av solsenger som «definitivt kreftframkallende».

Advarer mot farlige solarierør

18-års grense på sol

IARC – som blant annet kommer med anbefalinger til Verdens helseorganisasjon – har basert sin avgjørelse på forskning som viser at risikoen for føflekkreft, den dødeligste formen for hudkreft, øker med 75 prosent hos personer som starter å besøke solsenger regelmessig før de fyller 30 år.

Forslag om å innføre 18 års aldersgrense for bruk av solsenger vurderes nå i England. I Skottland er det allerede blitt godkjent.

Dette øker faren for føflekkreft

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer