Skattemeldingen 2019

- Like viktig å sjekke tallene

Årets skattemelding er blitt ny, men det er like viktig å sjekke tallene som før, påpeker Skattebetalerforeningen. En endring alle vil merke, er at skattesatsen er endret, som påvirker størrelsen på fradrag.

NY SKATTEMELDING: Når du får den nye skattemeldingen, er det like viktig som før å sjekke tallene grundig, påpeker Skattebetalerforeningen. Foto: Berit B. Njarga
NY SKATTEMELDING: Når du får den nye skattemeldingen, er det like viktig som før å sjekke tallene grundig, påpeker Skattebetalerforeningen. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

750.000 personer hadde fått skattemeldingen frem til mandag denne uka, og nye 500.000 mottok den tirsdag, opplyser Skatteetaten. Totalt vil om lag tre millioner skatteytere får den nye versjonen av skattemelding i år.

Men selv om det er en ny og enklere versjon av skattemeldingen folk mottar, understreker Skattebetalerforeningen at det er like viktig å sjekke tallene som før.

- Det er like stor risiko som før for at det er noe som mangler, understreker Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen til Dinside.

Han sier videre at det har vært få endringer som nordmenn flest vil merke seg, men det som derimot gjelder alle, er at skattesatsen på nettoinntekt ble redusert fra 23 til 22 prosent fra 2018 til 2019.

- Dette innebærer at alle fradrag blir litt mindre verdt, sier Lothe.

- Ikke ta for lett på det

– I år vil også skattemeldingen hjelpe deg. Den nye skattemeldingen gir deg veiledning og hjelp underveis mens du er logget inn i løsningen, forteller skattedirektør Hans Christian Holte i en pressemelding.

Selv om skattemeldingen for de fleste kommer i nytt format i år, er det like viktig som tidligere å sjekke tallene nøye, lyder rådet fra Skattebetalerforeningen.

- Ikke ta for lett på det når du sjekker tallene. Sjekk at alle tallene som er innberettet fra arbeidsgiver, banker, pensjonsutbetalere og så videre er korrekte, råder Lothe.

Han anbefaler å sammenligne tallene med tidligere tilsendte årsoppgaver, men også tenke selvstendig igjennom om tallene ser riktige ut.

- I tillegg må en tenke igjennom om en har inntekt, fradrag, formue eller gjeld som ikke fremkommer av den tilsendte skattemeldingen. Dette kan være veldig mye forskjellig, men noen typiske områder er utleie av fast eiendom, pendling, private lån eller fordringer, og mange forhold som har tilknytning til utlandet (for eksempel gjeld, eiendom, aksjer, pensjon, lønn), sier Lothe.

Han anbefaler å ta frem skattemeldingen fra i fjor, for å se om det var forhold der som en måtte påføre selv.

Få, store skatteendringer

- Det er ikke store regelendringer fra 2018 til 2019 som har direkte med utfylling av skattemeldingen å gjøre, forteller Lothe.

Eksempelvis viser han til at pendlerreglene, hvor det ble gjort en stor innstramming i 2018, er justert litt ved at fradraget for besøksreiser er begrenset til 97.000 kroner, også for faktiske kostnader til flybilletter.

De som derimot vil oppleve en større endring i tallene, er de som mottar tips i sin jobb. Nytt fra 2019 er som kjent at arbeidsgiver skal innberette beløp som den ansatte mottar i tips, eller drikkepenger.

- Mange i servicebransjen vil nok se at inntekten i skattemeldingen er betydelig høyere enn tidligere år, fordi denne typen inntekt nå fanges opp til beskatning. Når inntekten er høyere blir også utlignet skatt høyere, men dette skal det jo ha vært tatt høyde for i forskuddstrekket, legger Lothe til.

Alle fradrag blir litt mindre verdt

Det som er verdt å merke seg for alle skatteytere, er at skattesatsen på nettoinntekt ble redusert fra 23 til 22 prosent fra 2018 til 2019, påpeker Skattebetalerforeningen.

- Dette innebærer at alle fradrag får litt redusert verdi i 2019, sier Lothe, og viser til følgende eksempel:

- Hadde en i 2018 fradragsberettigede renteutgifter på for eksempel 100.000 kroner, ga dette en reduksjon i skatt på 23.000 kroner. For 2019 vil et tilsvarende fradrag gi en skattereduksjon på 22.000 kroner, forklarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer