- Linsekjøpere på nett slurver mer

Linsekjøp på internett er ofte kjapt og lett, men folk som kjøper linser på denne måten kan være mindre nøye med øyehelsen sin, viser en undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
... de som kjøper linser på nett uten å involvere det leddet som inneholder faglig tilpasning og rådgivning har større risiko for alvorlige komplikasjoner.


Det er en liten amerikansk undersøkelse, nylig publisert i tidsskriftet Optometry, som viser dette.

Deltakerne som kjøpte kontaktlinser på internett eller over disk fulgte ikke mange av myndighetenes anbefalinger for trygg bruk av kontaktlinser, konkluderer de amerikanske forskerne

Studien omfatter 151 collegestudenter som bruker kontaktlinser. De ble, via et spørreskjema, spurt om flere forhold ved linsebruken sin. Blant annet svarte de på hvor de skaffet seg linsene, enten hos en fagperson, i butikken (i USA får man kjøpt kontaktlinser i butikker som selger apotekvarer, mm.) eller på internett.

Forskerne fant at de som kjøpte linsene av en fagperson oftere overholdt flere av myndighetenes anbefalinger for øyehelse ved kontaktlinsebruk, mens de som kjøpte på internett eller i butikken sjeldnere fulgte disse.

Les også: Tørre øyne gir verre syn

- Øyehelse i fare
Funnene antyder at noen forbrukere kan sette øyehelsen sin i fare, mener forskerne.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer


Studien fant blant annet at 89 prosent av de som kjøpte fra en fagperson fikk en omfattende undersøkelse årlig. Blant de som kjøpte på internett var dette tallet 79 prosent. Forskjellen kan synes liten, men førstelektor Magne Helland ved avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud sier forskjellen kan være større enn det virker som, for Norges del.

- Vi må huske på at i USA er forbrukeren i større grad enn i Norge sikret at de skal ha informasjon om egne linser og sikker linsebruk, sier han til DinSide Helse.

Han sier det tidligere er dokumentert at de som kjøper linser på nett uten å involvere det leddet som inneholder faglig tilpasning og rådgivning har større risiko for alvorlige
komplikasjoner.

- Det er knyttet til hygieniske forhold ved linsebruken, som hvor viktig det er at linsen man setter på seg er desinfisert og at man er kjent med hva man bør gjøre hvis noe skulle oppstå. En som ikke har fått skikkelig opplæring i linsebruk vil kanskje tro at et vondt eller rødt øye går over av seg selv, mens en som har fått linsene hos e kvalifisert fagperson vil vite at det er smart å oppsøke en autorisert linsetilpasser eller lege ved problemer, forklarer Helland.

Les også: Trygt å bruke linser

Advarer ikke
Men ekspertene vil likevel ikke advare mot å handle linser på nett.

- Poenget er ikke å forsøke å hindre folk i å kjøpe linser online, for forbrukere bør ha muligheten til å kjøpe linser fra forskjellige hold, sier førsteforfatter Joshua Fogel ved Brooklyn College of the City University of New York til Reuters Health.

- Men de bør prøve å følge retningslinjene fra myndighetene, og internettsider, fagfolk og reguleringsmekanismene bør samarbeide for å sikre forbrukerens sikkerhet, sier han.
Dette stiller Helland seg bak.

- Selv om jeg først og fremst vil anbefale folk å kjøpe linser hos en autorisert kontaktlinsetilpasser, må vi bare erkjenne at verden går fremover. Og så lenge øyehelsen ivaretas har ikke jeg som fagperson noen motforestillinger mot å handle linser på nett, sier Helland.

Han sier at det er svært viktig å ivareta egen øyehelse.

- Sørg for jevnlige kontroller, enten du handler på nett eller hos en optiker. God hygiene er svært viktig, og det er viktig å ta ut linsen og komme seg til optiker eller lege hvis øyet blir rødt, en ser dårlig eller det gjør vondt. Ubehandlet betennelse i øyet kan i verste fall føre til blindhet, sier Helland.

Han mener det er lurt å snakke med en fagperson om det hvis man vil kjøpe linser på nett.

Les også: Øyet ditt bør lese dette

Ikke alltid billigere

Og trodde du det alltid lønner seg å handle på nett?

- Netthandel kan i mange tilfeller være billigere, men det er ikke alltid slik, når alt kommer til alt, minner Helland også om.

Forskerne i den amerikanske studien påpeker at den har noen begrensninger, blant annet at alle deltakerne kommer fra et og samme sted og at funnene dermed ikke nødvendigvis er landsrepresentative, at de bare er i en viss aldersgruppe og at deltakerne ikke ble spurt om hvorvidt de tidligere hadde kjøpt linsene sine fra samme sted som de rapporterte om i spørreskjemaet.

Studien ble gjennomført uten økonomisk sponsing.

Les også: Tror du dine egne øyne?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer