- Linsekjøpere på nett slurver mer

Linsekjøp på internett er ofte kjapt og lett, men folk som kjøper linser på denne måten kan være mindre nøye med øyehelsen sin, viser en undersøkelse.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er en liten amerikansk undersøkelse, nylig publisert i tidsskriftet Optometry, som viser dette.

Deltakerne som kjøpte kontaktlinser på internett eller over disk fulgte ikke mange av myndighetenes anbefalinger for trygg bruk av kontaktlinser, konkluderer de amerikanske forskerne

Studien omfatter 151 collegestudenter som bruker kontaktlinser. De ble, via et spørreskjema, spurt om flere forhold ved linsebruken sin. Blant annet svarte de på hvor de skaffet seg linsene, enten hos en fagperson, i butikken (i USA får man kjøpt kontaktlinser i butikker som selger apotekvarer, mm.) eller på internett.

Forskerne fant at de som kjøpte linsene av en fagperson oftere overholdt flere av myndighetenes anbefalinger for øyehelse ved kontaktlinsebruk, mens de som kjøpte på internett eller i butikken sjeldnere fulgte disse.

Les også: Tørre øyne gir verre syn

- Øyehelse i fareFunnene antyder at noen forbrukere kan sette øyehelsen sin i fare, mener forskerne.

Studien fant blant annet at 89 prosent av de som kjøpte fra en fagperson fikk en omfattende undersøkelse årlig. Blant de som kjøpte på internett var dette tallet 79 prosent. Forskjellen kan synes liten, men førstelektor Magne Helland ved avdeling for optometri og synsvitenskap ved Høgskolen i Buskerud sier forskjellen kan være større enn det virker som, for Norges del.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer