Lisensjegerne tar deg på øret

NRK: TV-lisensen skal betales 1. mars, og som vanlig har prisen økt fra i fjor. Men pass på at du er nøye når du fyller ut giroen. Her må du nemlig treffe på øret.

Publisert
Sist oppdatert
Lisensjegerne tar deg på øret
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Pengene fra TV-lisensen skal dekke produksjonen av NRKs programmer på radiostasjonene og TV-kanalene NRK 1 & 2. Omtrent 90 prosent av NRKs totale inntekter kommer fra lisensavgiften.

Ikke glem de seks ørene

For 2004 koster TV-lisensen deg 1.910 kroner og 12 øre. Siden lisensbetalingen er delt i to terminer med forfall 1. mars og 1. september, blir beløpet 955 kroner og 6 øre per regning.

- Hvorfor krever dere inn ører i 2004?

- Jeg ser absolutt poenget ditt, og vi ville aldri valgt dette beløpet selv. Men dette er faktisk ikke noe vi får gjort noe med, sier rådgiver Freddy Lysfjord i NRKs Lisensavdeling. Han forklarer:

- Det er Stortinget som fastsetter størrelsen på TV-lisensen, som per i år er 1802 kroner. Men i tillegg kommer det seks prosent moms på beløpet, og det er her de ekstra ørene kommer med på kjøpet, sier Lysfjord.

Men hva skjer dersom du glemmer de seks ørene på regningen. Slipper du unna eller må du betale ekstra?

TV-lisens: Burde de ha rundet av beløpet?

(Avsluttet)
Nei - jeg betaler ikke ett øre mer enn nødvendig(47%) 258
Ja - kunne heller betalt en krone mindre(39%) 213
Ja - kunne heller betalt en krone mer(13%) 73
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Glemmer du de seks ørene, blir de lagt til på neste avdrag i september. I tillegg vil det automatisk bli lagt til en tilleggsavgift på 15 prosent av disse seks ørene, sier han.

- Nå er det jo ikke uvanlig med ørebetaling på regninger, men jeg skulle nok ønske at det ikke var tilfellet her. Uansett vil jeg poengtere at dette altså ikke er NRKs påfunn, avslutter Lysfjord.

Hvem må betale TV-lisensen?


Alle som har en TV hjemme, må betale TV-lisens. Reglene er like enten du eier, leier eller bare låner TVen. Å påstå at du ikke ser på NRK, hjelper ikke.

Og det gjelder også deg som ikke får inn NRK 2.

Dersom du har kjøpt en tv, video eller satelittuner (parabol), blir du automatisk registrert hos Lisenskontoret. Dette skyldes at forhandlerne plikter å melde fra om hvem som kjøper slike produkter.

Det avgjørende for om du må betale lisens er imidlertid ikke om forhandleren har en slik plikt, men om du har en mottaker som gjør det mulig å se på TV. Dermed vil også du som sitter med et TV-kort i datamaskinen, være lisenspliktig.

Du kan ha så mange TVer eller videoer som du vil på en lisens, men det forutsetter at mottakerne benyttes av deg selv, din ektefelle eller dine barn.

Selvforsørgende barn som har sin egen TV, må betale egen lisens.

Slappe betalere koster penger


NRK bruker rundt 60 millioner kroner på å kreve inn lisensavgiften og å holde liv i de rundt 55 kontrollørene. Kontrollørene jobber nemlig jevnt og trutt hele året, i håp om å avsløre så mange tyvtittere som mulig.

I fjor regnet NRK med at det cirka 9,5 prosent av antall lisenspliktige var tyvtittere.

Gulrot

Dersom du melder deg selv, skal du kun betale lisens fra den dagen du sier i fra. Blir du derimot avslørt i en kontroll, kan NRK kreve lisenspenger tre år tilbake i tid samt ilegge straffegebyr på 15 prosent av hele beløpet.

Nekter du å betale, er i tillegg NRK en kjip kreditor. De har nemlig lov til å trekke lisensen direkte fra lønnskontoen din.

Du kan si nei

Om du virkelig vil snike deg unna avgiften - selv når kontrolløren kommer døra - er det faktisk mulig. Du har nemlig ingen plikt til å slippe kontrolløren inn. Klarer du å holde maska og skrur av TVen hver gang du åpner døra, kan du altså vri deg unna.

Om kontrolløren ser TVen gjennom vinduet, kan du nok likevel regne med en ekstraregning i posten.

Hvorfor betale TV-lisens når NRK er sponset?

Registrer deg

Vil du leve et ærlig liv og slippe unna straffegebyr, kan du sende en e-post til NRK med navn, adresse og telefonnummer.

Du kan også kontakte lisensavdelingen på telefon, eller via brev:

  • NRK lisensavdelingen
  • Postboks 600
  • 8601 Mo
  • Telefon: 75 12 22 50

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer