Listene navngir fosterbarn

Har åpenheten gått for langt?

En rekke barn og unge ligger inne i skattelistene. Nå vil politikerne ryde opp, men det skjer ikke med det første. Foto: Per Ervland
En rekke barn og unge ligger inne i skattelistene. Nå vil politikerne ryde opp, men det skjer ikke med det første. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Om få uker offentliggjøres skattelistene for 2008, og også i år vil de fullstendige skattelistene være tilgjengelige for pressen. Med nettmedienes stadig forbedrede søkefunksjonalitet kan funnene avsløre helt andre forhold enn innbetalt skatt, inntekt og formue. Du vil blant annet finne barn som bor hos fosterforeldre.

Men barn står ikke i skattelistene, eller?

- Skattelovens hovedregel er at formue og inntekt for barn som er 16 år eller yngre ved inntektsårets utgang, liknes med en halvpart på hver av foreldrene når disse bor sammen. Det er særskilte regler når foreldrene ikke bor sammen, men også da er det foreldrene, og ikke barnet, som er skattesubjekt, sier Lise Halvorsen, informasjonssjef i Skattedirektoratet.

Men likevel kan man finne personer født fra 1993 og frem til 2007 i skattelistene som ligger ute på Internett. Hvorfor er noen barn med i skattelistene?

- Barn uten foreldre, der ingen av foreldrene er i live, liknes som selvstendig skatteyter. Dette kan også gjelde tilfeller der foreldrene er fratatt foreldreansvaret eller den daglige omsorgen for barnet, sier Halvorsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer