Flere hundre tusen nordmenn har opplevd at pengene til pensjonisttilværelsen er blitt mye mindre verdt siden nyttår. Dette betyr bekymrede telefoner til livselskapene, som leverer spareproduktene, skriver Aftenposten i dag.
- Vi har hatt mange flere bekymrede kunder på tråden den siste tiden, enn vi vanligvis har. Det er både privatpersoner og bedriftskunder. I avisene leser de om banker som går overende og aksjekurser i fritt fall, og da er det naturligvis mange som lurer på hvordan det står til, sier informasjonssjefen Bjørn Erik Sættem i Storebrand til Aftenposten.
Slik påvirkes pensjonen
Folketrygden: Påvirkes ikke av uroen. Bestemmes av hva du har tjent opp og lønnsutviklingen i samfunnet. Din utbetaling avhenger ikke av avkastningen i pensjonsfondene.Ytelsespensjon: Påvirkes ikke av uroen, ettersom utbetalt pensjon er avtalt på forhånd.
Innskuddspensjon: Påvirkes av uroen. Avhenger av arbeidsgivers innbetalinger, avkastningen på disse og risikoprofilen du har valgt. De fleste har 50 prosent i aksjer. Denne andelen trappes ned når pensjonsalderen nærmer seg.
Offentlig tjenestepensjon: Påvirkes ikke av uroen. Utbetalt pensjon er avtalt på forhånd.
Privat pensjonssparing: Foregår som oftest i individuell pensjonsavtale/individuell pensjonssparing eller livrente. Påvirkning av børsuro avhenger av hvor pengene er plassert:
- Hos forsikringsselskap: Påvirkes av uroen. Du risikerer ikke tap (du er garantert en minsteavkastning), men pensjonen vokser tregere enn i gode børstider.
I bank: Påvirkes ikke av uroen.
I fond: Påvirkes av uroen, avhengig av hvordan pengene er fordelt mellom aksje- og rentefond.
(Kilde: Aftenposten)
Han forteller at de svarer at sparepengene og pensjonspengene er trygge, og at det ikke er noen grunn til å frykte for sine midler.
Tar det med ro
Også Helge Søbstad i Vital går god for at pengene langt på vei er trygge, men sier til Aftenposten at kundene må tenke over hvor langsiktige de skal være.
- Vi råder ingen til å forsøke å være smartere enn markedet, sier Søbstad.
Nordea Liv råder sine kunder til å sikre nattesøvnen. Administrerende direktør Jørum Vandvik sier at man bær ha den risikoen man kan sove godt med, tilpasset sin tidshorisont. Det er imidlertid ingen panikk å spore.
- Vi får en del henvendelser, men opplever at relativt få kunder gjør endringer i sin pensjonssparing. De fleste tar dette med knusende ro, sier Vandvik.
Får du gullkantet pensjon? Regn ut
Sitt stille i båten
Sparer du i fond, bør du ikke få panikk, men la pengene stå, men hvis du ikke allerede er en fondssparer, kan det hende du skal vurdere andre alternativer.
- Dessverre er det mange som ikke klarer å sitte rolig, og ender med å kjøpe på topp og selge på bunn, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Les mer