Lite gambling med pensjonene

Frykter du at pensjonen din blir borte under krisen? Det meste er trygt, mener eksperter.

Hvor trygg er pensjonen din? Det avhenger av ordningen du har valgt. Foto: Colourbox.com
Hvor trygg er pensjonen din? Det avhenger av ordningen du har valgt. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere hundre tusen nordmenn har opplevd at pengene til pensjonisttilværelsen er blitt mye mindre verdt siden nyttår. Dette betyr bekymrede telefoner til livselskapene, som leverer spareproduktene, skriver Aftenposten i dag.

- Vi har hatt mange flere bekymrede kunder på tråden den siste tiden, enn vi vanligvis har. Det er både privatpersoner og bedriftskunder. I avisene leser de om banker som går overende og aksjekurser i fritt fall, og da er det naturligvis mange som lurer på hvordan det står til, sier informasjonssjefen Bjørn Erik Sættem i Storebrand til Aftenposten.

Slik påvirkes pensjonen

Folketrygden: Påvirkes ikke av uroen. Bestemmes av hva du har tjent opp og lønnsutviklingen i samfunnet. Din utbetaling avhenger ikke av avkastningen i pensjonsfondene.

Ytelsespensjon: Påvirkes ikke av uroen, ettersom utbetalt pensjon er avtalt på forhånd.

Innskuddspensjon: Påvirkes av uroen. Avhenger av arbeidsgivers innbetalinger, avkastningen på disse og risikoprofilen du har valgt. De fleste har 50 prosent i aksjer. Denne andelen trappes ned når pensjonsalderen nærmer seg.

Offentlig tjenestepensjon: Påvirkes ikke av uroen. Utbetalt pensjon er avtalt på forhånd.

Privat pensjonssparing: Foregår som oftest i individuell pensjonsavtale/individuell pensjonssparing eller livrente. Påvirkning av børsuro avhenger av hvor pengene er plassert:

    Hos forsikringsselskap: Påvirkes av uroen. Du risikerer ikke tap (du er garantert en minsteavkastning), men pensjonen vokser tregere enn i gode børstider.

    I bank: Påvirkes ikke av uroen.

    I fond: Påvirkes av uroen, avhengig av hvordan pengene er fordelt mellom aksje- og rentefond.


(Kilde: Aftenposten)

Han forteller at de svarer at sparepengene og pensjonspengene er trygge, og at det ikke er noen grunn til å frykte for sine midler.

Eldre vil ikke pensjoneres

Tar det med ro

Også Helge Søbstad i Vital går god for at pengene langt på vei er trygge, men sier til Aftenposten at kundene må tenke over hvor langsiktige de skal være.

- Vi råder ingen til å forsøke å være smartere enn markedet, sier Søbstad.

Nordea Liv råder sine kunder til å sikre nattesøvnen. Administrerende direktør Jørum Vandvik sier at man bær ha den risikoen man kan sove godt med, tilpasset sin tidshorisont. Det er imidlertid ingen panikk å spore.

- Vi får en del henvendelser, men opplever at relativt få kunder gjør endringer i sin pensjonssparing. De fleste tar dette med knusende ro, sier Vandvik.

Får du gullkantet pensjon? Regn ut

Sitt stille i båten

Sparer du i fond, bør du ikke få panikk, men la pengene stå, men hvis du ikke allerede er en fondssparer, kan det hende du skal vurdere andre alternativer.

- Dessverre er det mange som ikke klarer å sitte rolig, og ender med å kjøpe på topp og selge på bunn, sier forbrukerøkonom Knut Dyre Haug i Storebrand. Les mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer