Lite gunstig sparemåte

I 2011 vil pensjonssparingen IPS bli enda mindre lønnsom.

Spar på andre måter: Rammebetingelsene for individuell pensjonssparing er endret og kan meget mulig endres igjen og igjen. Foto: Colourbox.com
Spar på andre måter: Rammebetingelsene for individuell pensjonssparing er endret og kan meget mulig endres igjen og igjen. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Individuell pensjonssparing (IPS) ble innført i 2008 som et ledd i forliket om pensjonsreformen, men spareformen blir stadig mindre lønnsom.

Med den foreslåtte omleggingen av beskatningen for alderspensjon i 2011 har den private pensjonssparingsformen IPS blitt enda mindre lønnsom enn før for store grupper.

>>>Slik sparer du best

Fradrag, men ikke nok

IPS fungerer slik at en får skattefradrag i inntekt på sparetidspunktet. Fradraget ved innbetaling gis imidlertid bare i nettoinntekten, det har altså en verdi på bare 28 prosent. Beløpet du får fradrag for, kan maksimalt være 15.000 kroner i året, noe som gir deg 4.200 kroner i lavere skatt.

Avkastningen blir ikke skattlagt før utbetalingstidspunktet, og det innestående beløpet er ikke skattepliktig formue.

Men tidligere var marginalskatten for pensjonsinntekt for en stor gruppe pensjonister 31 prosent. Med den foreslåtte omleggingen av pensjonsskatten vil marginalskatten på pensjon aldri bli lavere enn 38,7 prosent, dersom samlet pensjon er høyere enn 158.650 kroner.

Slik reglene er i dag må du altså skatte mye mer når du tar ut pengene enn det du har fått i fradrag for mens du sparte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer