Lite har blitt dyrere etter valutafallet

Og «harryhandelen» lønner seg fortsatt.

MINDRE VERD: Pengene våre strekker seg ikke så langt lenger i utlandet. Men foreløpig er ikke konsekvensene særlig merkbare for forbrukere her hjemme. Foto: ELISABETH DALSEG
MINDRE VERD: Pengene våre strekker seg ikke så langt lenger i utlandet. Men foreløpig er ikke konsekvensene særlig merkbare for forbrukere her hjemme. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange spådde høyere priser og dyrere reiser etter at krona falt kraftig like før jul.

Men har det egentlig blitt dyrere? Og kommer det til å bli verre utover i 2015? Svarene er ikke entydige, og foreløpig er det nesten bare Apple og Tesla som har latt oss for svi for en svakere krone.

LES OGSÅ: Dette blir dyrere i 2015

Bare å fortsette med «harryhandel»

Likevel er det slik at det i mange land ikke lenger lønner seg å handle for oss nordmenn. Unntaket er vårt naboland Sverige, som i det siste har hatt et enda sterkere valutafall enn oss.

FORTSATT BILLIG Svenskehandelen lønner seg også etter valutanedgangen. Foto: EUROCASH
FORTSATT BILLIG Svenskehandelen lønner seg også etter valutanedgangen. Foto: EUROCASH Vis mer


Svenske kroner er en av ytterst få valutaer som norske kroner ikke har svekket seg mot det siste året.

Ifølge Dinsides valutakalkulator koster nå en svensk hundrelapp 94 kroner.

Samtidig har det blitt dyrere å handle i Sverige, sammenlignet med i fjor. For svenskekrona er like fullt fem prosent dyrere nå enn gjennomsnittsverdien i 2014.

Den såkalte «harryhandelen» lønner seg likevel fortsatt. For i tillegg til valutaforskjellen kommer også et generelt lavere prisnivå i nabolandet inn.

Gratistjenesten som gjør deg til valutaekspert

Dyrt og «dejligt»

Drar du derimot til Danmark, vil du oppleve at det meste har blitt dyrere. For i løpet av de siste tolv månedene har danskenes krone styrket seg med sju prosent, akkurat som euroen.

Dermed må du i dag betale 118 norske kroner for en dansk hundrelapp.

Mange nordmenn tar svippturer til europeiske storbyer i helgene. I euro-området betaler du nå 90 kroner for 10 euro.

Men siden prisnivået varierer sterkt fra land til land i EU, er det fortsatt betydelig hyggeligere økonomisk sett å spise ute og bo på hotell i Berlin og Tallinn enn i Oslo eller Stavanger.

To kroner ekstra på pundet

Drar du derimot til London, vil du merke at det svir mer i pengepungen. For her er økningen i pundverdien i forhold til norske kroner på hele 16 prosent. Et britisk pund koster nå 11 kroner, mens prisen i januar i fjor lå akkurat på tieren.

LES OGSÅ: Gjør et kupp på luksusvarer

Skrekklandet Sveits

DYRERE: Sveitsiske luksus-ur følger sveitserfrancen som løper løpsk - oppover. Foto: ALL OVER PRESS
DYRERE: Sveitsiske luksus-ur følger sveitserfrancen som løper løpsk - oppover. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer

Sveits bør du absolutt ikke reise til om du er av den gjerrige sorten. Sveitserne slapp løs valutaen sin i forrige uke, noe som førte til at den nærmest løp løpsk.

En sveitserfranc koster nå ni kroner. I fjor ved disse tider lå den under sju kroner.

Importen av forbruksvarer fra Sveits til Norge er beskjeden. Men de som pønsker seg et mekanisk luksus-ur bør handle raskt. For selv om ikke prisene umiddelbart har gjort et hopp, forventer norske urmakere prisstigning på sikt.

LES OGSÅ: - Frykter ikke smartklokker

Og generelt for den som reiser: Siden flybransjen i sin natur er internasjonal, påvirkes prisen på billettene av valutasvingninger. Men så langt ser det ikke ut til at prisene til Norwegian og SAS har steget entydig.

Apple-effekten kom ikke

Rett over nyttår skrudde Apple prisene i Norge kraftig opp. Men unngår du dette prestisjemerket, kan du fortsatt få mobiltelefoner , nettbrett og PC-er like billig eller til og med billigere enn i fjor.

Heller ikke når det gjelder annen forbrukerelektronikk ser det ut til at prisene har steget nevneverdig.

- Vi foretok nylig en ringerunde til våre medlemmer, og der er svaret at de fleste har sikret seg i 3-6 måneder. Vi har med andre ord ikke opplevd noen prisoppgang innen vår produktgruppe, og vil neppe oppleve det heller i nærmeste framtid, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo i Elektronikkbransjen til Dinside.

Generelt lave priser på elektronikkprodukter er også med på å bidra til at valutaeffekten ikke kommer.

- En vaskemaskin koster jo det samme som den gjorde for 30 år siden i kronebeløp. Det betyr jo i realiteten at den har blitt mye billigere, sier Ottemo.

«Bufferet» varer ikke evig

Heller ikke de som planlegger å kjøpe seg ny bil har foreløpig grunn til panikk.

Bare Tesla har så langt satt opp prisene sine. De fleste av de øvrige har bestemt prisene for flere måneder framover, uavhengig av valutasvingninger.

IKKE MED EN GANG:Sjeføkonom Lars E. Haartveit i Virke tror det vil ta noe tid før vi merker valutanedgangen. Foto: VIRKE
IKKE MED EN GANG:Sjeføkonom Lars E. Haartveit i Virke tror det vil ta noe tid før vi merker valutanedgangen. Foto: VIRKE Vis mer

Før eller senere vil vi nok likevel merke prisoppgangen dersom krona holder seg lav.

- Effekten vil nok bli forsinket en stund. Mange av de varene som nå er i salg, er allerede kjøpt og betalt av butikkene. Men når for eksempel de nye syklene kommer til våren, vil nok effekten kunne merkes, sier direktør og sjeføkonom Lars E. Haartveit i Virke til Dinside.

Haartveit påpeker at importerte varer bare omfatter rundt en tredel av det norske privatmarkedet. Det er først og fremst innen bransjer som klær og elektronikk vi vil merke oppgang, mener han.

Prisnivåene endres over tid: For fire år siden var klær like billige som de var i 1980

- Vil holde seg lavere

- Men også her er det vanskelig å si noe entydig. Konkurransen innen slike produkter er jo svært hard, og prisene på for eksempel elektronikk går jo nedover hele tiden. Samtidig foregår en del av verdiskapningen på klær i Norge med for eksempel design. Det er bare selve produksjonen som foregår utenlands, og her kan man jo bytte produsent etter valutaforholdet.

Sjeføkonomen mener likevel det er sannsynlig at vi i løpet av året vil merke effekten av svakere kronekurs, og at det ikke er sannsynlig at prisoppgangen vil bli «spist opp» av en krone som stiger igjen.

- Man skal selvsagt være ytterst forsiktig med å spå om valutasvingningene. Men jeg anser det for mest sannsynlig at krona vil forbli svakere i 2015 enn i 2014, sier Haartveit til Dinside.

Netthandle fra utlandet? Prøv vår nyoppdaterte netthandelskalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer