Lite søvn = tidlig død

Derfor bør du sove mer enn seks timer om natten.

Publisert
Sist oppdatert

Mange med lakenskrekk sliter med å få tilstrekkelig med søvn om natten. Kanskje dette kan kurere skrekken: For sover du mindre enn seks timer om natten kan du risikere å dø tidligere, ifølge britiske og italienske forskere.

De som i en studie regelmessig sov mindre enn seks timer hadde 12 prosent større risiko for å dø i løpet av en 25-års periode, sammenliknet med de som fikk de ideelle seks til åtte timene på øyet, melder BBC.

Og ikke bare det: Forskerne så også en sammenheng mellom det å sove for mye og tidlig død. Les mer om dette nederst i artikkelen.

Er det greit å ta en blund etter middag?

Nok søvn?

Hvor mye sover du hver natt? (Avsluttet)
Rundt 7 timer.(31%) 752
Aldri mer enn seks timer.(24%) 578
7-8 timer.(23%) 565
Det varierer. (10%) 251
8-10 timer.(9%) 231
10-12 timer.(2%) 59
Vet ikke.(1%) 17
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Vanlig hos fulltidsarbeidende

- Det moderne samfunnet har gradvis sørget for en reduksjon i søvnmengden til folk. Dette mønsteret er spesielt synlig hos personer i fulltidsjobber, sier professor Francesco Cappuccio, og viser til at flere har økt press på jobben og at mange er i skiftjobber.

Helseråd for skiftarbeidere

Stemmer det virkelig at det er en sammenheng mellom for lite søvn og tidlig død, betyr det at over 6,3 millioner dødsfall i den britiske befolkningen over 16 år kan relateres til dette, ifølge Cappuccio.

Samtidig legger Cappuccio til at søvn er et komplekst forskningsfelt, og at det må mer undersøkelser til for å forstå hvorfor søvn er så viktig for helsa.

Eksperter anbefaler som regel voksne å sove mellom syv og ni timer hver natt. Behovet for søvn varierer imidlertid fra person til person, avhengig av blant annet alder, fysisk form og livsstil.

Hjelper det å sove mer i helgen?

Andre faktorer

Professor Jim Horne, ved Loughborough Sleep Research Centre, påpeker at det er andre faktorer som også spiller inn.

- Det er ikke sikkert mer søvn vil gjøre at noen føler seg bedre eller lever lenger, sier han.

Men:

- Sover man mindre enn fem timer om natten, er det noe som ikke er helt riktig. Det er for lite søvn for de aller fleste, sier han til BBC.

Sover du dårlig? Her finner du kanskje grunnen

Ikke bra å sove for mye

Forskerne så også en sammenheng mellom det å sove for mye – gjennomsnittlig mer enn ni timer om natten, og tidlig død.

De mener imidlertid at for mye søvn ofte er indikasjon på sykdom og dårlig helse.

Les også: Så mye søvn trenger du

Andre studier viser at å sove mer enn ni timer per natt, kan forstyrre læringsprosessen, ifølge Hegnar.no. For mye søvn har også vært knyttet til helseproblemer som diabetes, fedme, hodepine, depresjon og hjertesykdom, ifølge Helsenett.no.

Studien er publisert i tidsskriftet Sleep journal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer