Liten miljøbløff fra Glitnir?

Vi har sett nærmere på Glitnirs sparekonto Save&Save.

Faksimile: Save&Save.no
Faksimile: Save&Save.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette er en blanding av idealisme og kommersialisme som jeg er tvilende til.Tor Wallin Andreassen, BI


Du har kanskje sett reklamen for Glitnirs nye sparekonto? Save&Save. Sparekontoen som skal være bra for deg - og bra for miljøet.

DinSide har gått den nærmere i sømmene og funnet ut at det finnes andre tilbud på markedet som gir høyere avkastning både for deg og eventuelt til miljøet.

Ideen bak Save&Save-kontoen hiver seg på trenden med å selge finansielle produkter, der en får god samvittighet med på kjøpet. Vi har tidligere skrevet om blant annet det røde American Express-kortet, der 1 prosent av alt en bruker går til Aids-saken og fjorårets miljøvisa fra Kash og Hovefestivalen, der 1 krone gikk til miljøet hver gang noen dro et slikt kort.

Miljøgevinst

Det er miljøet som skal tilgodeses gjennom Glitnirs Save&Save sparekonto. Betingelsene er som følger: Du får 6,45 prosent rente, og i tillegg gir Glitnir 0,15 prosent til Glitnir Globe Sustainable Future Fund. Det er 12 gebyrfrie uttak i året.

Glitnir gir altså 6,6 prosent avkastning på innskudd.

Duger det?

Ser vi på Finansportalen.nos rentebarometer havner Save&Save på 48. plass av cirka 250 ulike sparetilbud. Regner vi med 6,6 prosent rente, klatrer tilbudet litt høyere - til rundt 40. plass. Du kan altså velge blant 40 andre produkter som gir deg høyere avkastning, og følgelig mer penger til deg eller miljøsaken.

Dersom vi bare søker blant produkter med flytende rente, havner Save&Save på 5. plass. Men vi har her valgt å sammenligne forventet avkastning etter ett år. Velger du andre produkter kan du altså enten sitte igjen med mer penger selv, og miljøet med samme sum. Eller du kan få lik avkastning, men gi mer penger til en god sak.

Glitnirs beste rente

Velger du Glitnirs beste tilbud, fastrente i ett år, får du 7 prosent rente. Glitnirs beste flytende rente er på 6,65 prosent (satt opp i går, 23. juli, red.anm.), mens Glitnir gir deg og miljøet 6,6 prosent gjennom Save&Save.

- Det er åpenbart at Glitnir lanserer denne tjenesten for å tjene penger, sier Tor Wallin Andreassen, professor og leder av Institutt for markedsføring ved Høyskolen BI til DinSide.no, - Her er et kommersielt produkt pakket inn i Corporate Social Responsibility (CSR) som vil gi merkevaren Glitnir en løft, noe de trenger etter at Kredittilsynet nylig grep inn i deres virksomhet.

Shopping med god samvittighet

Har du lyst kan du shoppe både deg - og andre - glad. Det blir stadig mer populært å selge produkter der en del av - eller hele - prisen går til en god sak. Den danske smykkeprodusenten Pilgrim lager hvert år et smykke til inntekt for Leger Uten Grenser, der hele prisen går uavkortet til organisasjonen. I år har Helena Christensen designet smykket, også uten vederlag. Smykket koster 329 kroner, og intektene kan for eksempel: Kurere 15 personer som lider av kolera, eller forsyne 37 personer med medisin i en hel måned, behandle 32 personer som lider av menigitis, forsyne ett hiv-smittet barn med medisin i 2 måneder, eller kurere 20 personer for Malaria.


Han synes konseptet minner litt om Fair Trade-produkter. Idealisme som pakkes inn kommersielt, der tanken er god, men der det dessverre ikke alltid fungerer som en skulle ønske. - Det er jo apparatet rundt som tjener penger, sier Wallin Andreassen. - Personlig føler jeg at Glitnir henger seg på en grønnbølge som de tror vil ha en kommersiell suksess, samt en imageeffekt.

Hvor mye - eller om - Save&Save og miljøfondet vil ha en positiv effekt for merkevaren Glitnir er ikke Wallin Andreassen like sikker på.

- Det hele er avhengig av: Tillit og hvor mye de vil gi tilbake til den gode saken: Alt? Eller litt?

Ifølge Erlend Drilsvik i Glitnir er basisen for Save&Save at Glitnir og kunden begge skal ofre noe for miljøsaken. Kunden får 6,60 prosent rente i stedet for 6,65 på en ordinær sparekonto.

- Dersom kunden velger dette får de 0,05 prosentpoeng lavere rente enn de ellers ville fått, sier Drilsvik til DinSide.no.

I praksis taper kunden 0,20 prosentpoeng i avkastning, men gir 0,15 prosent til miljøet.

Drilsvik ville ikke si nøyaktig hvor mye Glitnir tjener på Save&Save, men forklarer at de tjener mindre på dette produktet enn på en ordinær sparekonto.

- Vår kostnad er 0,10 prosentpoeng høyere for Save&Save enn for den ordinære sparekontoen, sier Drilsvik, og bekrefter at Save&Save er dårligere butikk for banken i krone og øre - men at de også tjener penger på produktet.

Dersom det skulle vise seg at Glitnir tjener mye på produktet, og at de ikke deler rundhåndet med seg, mener Wallin Andreassen at det vil kunne ha en bumerangeffekt. Han viser til Benettons omstridte reklamekampanje på 90-tallet, der det ble vist bilder fra borgerkrigen i Eritrea, og en Aids-pasient på dødsleiet. - Den kampanjen falt fordi folk oppfattet at Benetton hadde en kommersiell tanke bak som var sterkere enn det ideelle. Og dermed blir det bare "just another gig".

For spesielt interesserte?

Når det gjelder spareproduktets suksess er det også avhengig av en kundegruppe. Ifølge Wallin Andreassen tilhører de som vil respondere på dette produktet et segment som er spesielt miljøvennlige, og som fra før er opptatt av å handle riktig, for eksempel svanemerkede produkter.

- Om dette markedet er så stort at Glitnir vil tjene de pengene de ønsker, vet jeg ingen ting om, avslutter Andreassen.

Hvor mye kan du tjene?

Miljøsaken satt til side: Hvor stor avkastning kan du egentlig få på en Save&Save-konto? Står 50.000 kroner på Glitnirs Save&Save-konto i ett år får du 3.225 kroner, og Glitnir gir 75 kroner til miljøsaken.

Setter du inn 50.000 kroner på Glitnirs Fastrentekonto i ett år, får du 3.500 kroner. Donerer du like mye til et godt formål sitter du igjen med 3.425 kroner, altså 200 kroner mer. Eller du kan sitte igjen med like mye avkastning, og gi bort 275 kroner i stedet for 75. Og du kan attpåtil velge hvilket formål du vil støtte.

Her er de beste sparerentene for 50.000 kroner

Står det 250.000 kroner på Save&Save-kontoen din i ett år, får du 16.125 kroner, og 375 kroner går til Glitnir Globe Sustainable Future Fund. Velger du det beste alternativet, 7% fastrente hos Glitnir eller Kaupthing, får du 17.500 kroner. Er du i det gavmilde hjørnet kan du donere 375 kroner til en god sak, og sitte igjen med tusen kroner mer.

På den annen side: det er mange tilbud som kommer dårligere ut på Finansportalen.nos Banksparebarometer (der vi har luket ut de tilbudene som har flytende rente uten bruksbegrensninger, og søkt blant alle ulike sparetilbud).

I tabellen under kan du se de fem beste tilbudene vi fant, de fem dårligste - samt Save&Save.

Avkastning, 250.000 kroner (Fem beste tilbud - Save&Save - Fem dårligste tilbud)
BankProgramProduktEffektiv rente (prosent)Avkastning etter ett år (kroner)Antall gebyrfrie uttak per år
GlitnirNeiGlitnir Fastrente 12 mnd717.5000
KaupthingNeiEdge Sparekonto 12 mnd binding717.5000
SpareBank1 Midt-NorgeNeiFastrente 12 mnd717.5000
Sandnes SparebankNeiFastrente 12 mnd6,9517.3730
SpareBank1 SR-BankNeiFastrente 12 mnd6,9517.3730
GlitnirNeiSave&Save6,4516.12512
Sparebanken ØstNeiPlasseringskonto3,38.2506
Sparebanken ØstNeiKapitalspar3,057.62512
Sparebanken ØstNeiPlasseringskonto NIBOR37.50012
Cultura SparebankNeiHøyrentekonto37.5004
Sparebanken PlussPlusskunde TotalPlusskundekonto Total2,7856.962100


Se topp og bunn ti avkastning for 50.000 kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer