Liten penis - lavt testosteron-nivå?

- Kan det at jeg har en liten penis ha sammenheng med et lavt testosteron-nivå? spør en 30 år gammel mann. Lege Esben Esther Pirelli Benestad svarer i spørrespalten Sex & Samliv.

Publisert
Sist oppdatert

Liten penis - lavt testosteron-nivå?

Kjære Esben EstherJeg er en mann på snart 30 år, som helt siden puberteten har slitt med store komplekser på grunn av en meget liten penis. Dette har hemmet meg så mye at jeg aldri har våget å innlede et forhold til en kvinne. Jeg har en normal kroppshøyde og skjeggvekst, men samtidig en sped kroppsbygning, og jeg har lett for å legge på meg rundt hofter og brystmuskulatur. For ikke lenge siden, leste jeg en artikkel som tydet på at en slik tilstand kunne skyldes lavt testosteron nivå, og at tilførsel av testosteron faktisk kunne øke størrelsen på penis. Senere kastet jeg meg over all informasjon jeg kunne finne, men ikke alt tydet på at denne behandlingen hadde noen effekt. Spørsmålet mitt er er om hormonbehandling virkelig kan hjelpe, og om det i så fall er en øvre grense for hvor gammel en kan være for at dette skal ha noen effekt? Må man få denne behandlingen hele livet? Kan en vanlig lege undersøke om testosteron nivået er for lavt?Hilsen K.P.

Kjære K.P.Spørsmålet ditt berører nok både ting vi vet og ting vi ikke vet. Testosteron er et avgjørende hormon når det gjelder å utvikle kroppslig mannlighet, men det er ikke bare hormon mengden det komme an på. Om en mann har liten penis, lite skjeggvekst og lys stemme, kan det skyldes at hans testosteron nivå er lavt, men det kan like gjerne skyldes at kroppen eller de aktuelle cellene i kroppen hans, er lite følsomme for testosteronets virkning. Et godt og vanlig eksempel på dette er mannlig håravfall, eller skallethet om du vil. Enkelte har villet ha det til at skallete menn har mer testosteron enn andre, fordi det er et produkt av testosteronet (et stoff som kalles DHT), som får håret til å falle av. Dette kan selvfølgelig være en hyggelig «trøst» for dem som ikke synes om hårtapet sitt, men årsaken til skalletheten er nok like gjerne at akkurat cellene i disse mennenes hodehårsekker, er spesielt følsomme for DHT. Resten av kroppen trenger imidlertid ikke ha den samme følsomheten for testosteron, derfor trenger skallete menn slett ikke ha noen stor penis, og kroppsbygningene forøvrig kan være av alle slag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer