Liten risiko for pandemi

Ingen grunn til frykt. Faren for en pandemi er liten, tror ekspertene.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svineinfluensaen har ikke rukket å bli mer enn noen uker gammel, men har likevel preget nyhetsbildet i stor grad den siste tiden. Og frykten for en pandemi er blitt et faktum.

Les nederst i artikkelen om hvorfor du ikke skal være redd for en pandemi.

Sykdomsutbruddet fant først sted i Mexico for omkring tre måneder siden. Da visste man imidlertid ikke at det dreide seg om en ny type influensa.

Først en måned senere da man oppdaget liknende sykdomstilfeller i Texas og California, ble svineinfluensaen klinisk bekreftet.

  • Kan du avbestille ferien pga. svineinfluensaen?
  • Hvor redd bør du være?
  • Skaper unødvendig hysteri
Og siden har sykdommen spredt seg raskt, og det er konstatert sykdomstilfeller i flere land.

Dette har fått Verdens helseorganisasjon (WHO) til å heve trusselnivået for at sykdommen utvikler seg til en verdensomspennende epidemi, eller en pandemi, fra nivå tre til fire, ut av totalt seks nivåer.

Men hvor stor er risikoen egentlig?

Nytt for alle

Videnskab.dk har snakket med professor i eksperimentell virologi Allan Randrup Thomsen ved Københavns Universitet, som er ekspert på virus. Han deltar for øyeblikket, ironisk nok, på en kongress i Cannes om utvikling av nye legemidler og vaksiner mot influensa. Han mener sykdommen kom overraskende på oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer