- Litt juks er greit

Studenter som jukser skal være mindre empatiske enn andre, ifølge ny studie.

Studenter som fusker på prøvene skal ifølge nye studier være mindre modige og empatiske enn sine medstudenter. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Studenter som fusker på prøvene skal ifølge nye studier være mindre modige og empatiske enn sine medstudenter. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

To ferske studier som er utført ved Ohio State University i USA avslører at de fleste studenter jukser.

Men det finnes et mindretall som konsekvent dropper jukselappen, og heller velger å stole på egen hukommelse. Disse skal ifølge forskerne være både ærligere, modigere og mer empatiske enn sine medstudenter, skriver BBC News.

Resultatene av studiene, som involverer drøyt 400 studenter, ble nylig presentert på en konferanse i regi av the American Psychological Association.

Les også: Studenter skader seg selv

- Ufarlig med litt juks

Psykolog Hans-Petter Karstad fra dinpsykolog.no tror ikke nødvendigvis at de som jukser er mindre empatiske eller har dårligere moral enn andre.

- Det blir litt for enkelt å si det slik. Jeg tror mange som jukser på prøver likevel kan ha en god moral på bunnen, sier han til DinSide Helse.

Han legger til at det ville være synd om en drivende dyktig person, som for eksempel studerte til å bli kirurg, skulle miste anledningen til å tjene samfunnet på grunn av en dårlig dag på eksamen.

- Dersom denne studenten vet med seg selv at han holder styr på studiet, og at han kommer til å lese seg opp på dette senere, ser jeg ikke helt problemstillingen. Poenget er at man må se dette fra flere sider, sier han.

Karstad synes man skal være forsiktig med å dømme mennesker som er villige til å ta en snarvei for å komme seg dit de vil.

Les også: Utdanning kan hindre demens

- Vær forsiktig med å dømme

- Nå finnes det riktignok mange lag av juksing. Det blir annerledes dersom det er noe man driver med på permanent basis. Men generelt vil jeg si at vi er for kjappe til å dømme oss selv -og andre- på bakgrunn av enkelthendelser. Det viktigste er tross alt at folk har det bra med seg selv, og at man er i stand til å tilgi seg selv, understreker han.

Samtlige av studentene som deltok i den amerikanske undersøkelsen ble spurt om de hadde jukset i løpet av de 30 siste dagene og det siste året. De måtte også svare på om de anså det som sannsynlig at de ville komme til å jukse i fremtiden.

Samtidig ble de testet for i hvilken grad de var i besittelse av egenskapene mot, ærlighet og empati.

Hverdagshelter

De som kom best ut av personlighetstesten svarte at de sannsynligvis ville blitt overveldet av skyldfølelse dersom de hadde jukset, og de klarte ikke å forholde seg så rasjonelt til juksingen som sine medstudenter.

Denne gruppen hadde dessuten vanskelig for å tro at medstudentene deres jukset med jevne mellomrom.

Ifølge studieleder og professor Sara Staats skal de ærlige studentene ha en mer positiv innstilling.

- Studentene som ikke jukser ser ut til å utgjøre et mindretall, selv om de ofte kan være vitne til medstudenter som jukser og slipper ustraffet fra det, med gode karakterer på kjøpet, sier hun til BBC News.

Hun legger til at hun oppfatter valget om å avstå fra å jukse som en slags "hverdagsheroisme" i akademisk forstand.

Ifølge forskerne ved Ohio State University oppgir mer enn halvparten, tidvis opptil 80 prosent, av spurte studenter i andre studier å ha jukset.

Dr. Paul Seagar er talsmann for the British Psychological Society, og lektor ved University of Central Lancashire. Han mener tallene er som forventet.

- Disse personene har sannsynligvis en sterkere personlighet, og gir ikke like lett etter for fristelser, sier han.

Les også: Lang utdanning forlenger livet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer