Livet ditt i penger

Jobb, sparing og pensjon. Hvilke økonomiske beslutninger bør du ta som 20-, 30-, 40- eller 50-åring?

Publisert
Sist oppdatert

Du skal starte tidlig, skal du få en god og trygg økonomi. Lev nøkternt, spar og ta fornuftige sparegrep, oppfordrer økonomene.

20-åra

Kom deg i utdanning. Svein Lindbak, administrerende direktør i yA Bank og Forsikring gir følgende råd:

- Skaff deg så mye utdanning som mulig og gjerne livet ut. Det er ingen floskel at vi befinner oss i kunnskapssamfunnet, og at det vi skal leve av i fremtiden er høy kompetanse kombinert med erfaring. Ikke hør på de som sier at utdannelse ikke lønner seg

Skal du komme godt økonomisk ut er riktig yrkesvalg avgjørende. Høyere utdannelse gir fortsatt høyere lønn. DinSides oversikt over lønna i 600 yrker viser at fag som juss, medisin, økonomi og ingeniørfag gir høyest lønn. Når man har valgt seg veien videre, skal bør også den økonomiske planleggingen starte, mener økonomene.

Karakterprøve

- Når man er i 20-åra står man i starten av livet og skal sette i gang sitt økonomiske liv. Studielånet er det første en stifter bekjentskap med. Mange norske ungdommer kommer fra materielt gode kår og da kan det være vanskelig å skulle klare seg på et beskjedent lån. Mange velger å jobbe mye og klarer ikke å fullføre studiene på normert tid. Dermed blir stipenddelen gjort om til lån. Det blir dyrt senere. I denne perioden handler det om å ha karakterstyrke, sier Agnes Bergo, siviløkonom og innehaver av rådgivningsselskapet Pengedoktoren til DinSide.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer