Livlig i vannkjøleren

Helsemyndighetene i Skottland fant forurensning i 40% av vannkjølere som brukte flasker.

Staphylococcus aureus koser seg i vanndispensere. Foto: Wikipedia
Staphylococcus aureus koser seg i vanndispensere. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skryter på oss mye i Norge, men springvannet er stort sett nokså bra i kongeriket. Skremmende billig er det imidlertid, og tradisjonelt ingen kilde hverken til gjeldsproblemer eller rikdom.

Dette har som kjent endret seg de siste årene. Enhver fjordbonde med en snøskavl på eiendommen har startet sitt eget Royal Norwegian Viking Fjord Spring Water-selskap, og vi andre heller i oss vann som har kommet til oss på flasker helt fra eksotiske Sverige.

Og så har vi vannkjølere på kontoret. I Norge er vannkjølerne basert på utskiftsbare, store vannflasker vanligst. Men det finnes også vannkjølere som filtrerer og kjøler ned springvann.

I disse butikkhyllene vrimler det av bakterier!

Skottene sparer ikke på petriskålene

Helsemyndighetene i Edinburgh, the Lothians and Borders har begitt seg ut i felten og testet vannet i 87 vannkjølere på skoler, kontorer og pleiehjem. Noen sto utendørs, de fleste inne.

Det viser seg at det var til dels livlig inne i vannbeholderne. De som ble forsynt fra springen var noe bedre, men i hele 14 av de 35 flaskekjølerne var det et bakterieinnhold høyere enn helsemyndighetenes grenseverdier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.