Livmor til låns

Å bruke surrogatmor er ikke tillatt i Norge, men enkelte gjør det likevel. Hva begir de seg egentlig ut på?

For mange er surrogatskap den eneste muligheten de har til å få egne, genetiske barn.  Foto: Colourbox
For mange er surrogatskap den eneste muligheten de har til å få egne, genetiske barn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En kvinne fra Øst-Europa solgte nylig det nyfødte barnet sitt til et norsk par, noe som har skapt sterk debatt. Kvinnen fødte barnet i Kristiansand og har også tidligere født et barn i Norge som hun har gitt fra seg mot betaling.

Ulovlig fødselI dag er det svært vanskelig å få en oversikt over hvor mange barn som er født av surrogatmødre på norske sykehus. Det er ulovlig og skjer i det skjulte, skriver NRK nyheter.

Les også: Overvektige nektes prøverørsbehandling

I Norge er det kvinnen som føder barnet, som er moren ifølge loven. Donering av egg eller å sette inn et befruktet egg i en annen kvinne enn den eggcellen stammer fra, er heller ikke lov.

For mange er surrogatskap den eneste muligheten de har til å få egne, genetiske barn. Derfor drar mange til utlandet for å få ordnet seg et barn.

Norske henvendelserIngvild Brunborg Morton, pressekontakt for Norsk forening for fertilitet og barnløshet, sier de får flere spørsmål fra par som lurer på hvor de skal henvende seg om surrogatskap.

- Vi formidler ikke kontakt med eller gir anbefalinger om steder man kan få kontakt med en surrogatmor. Helt generelt anbefaler vi at man setter seg grundig inn i de juridiske og økonomiske konsekvenser av eventuelle avtaler man inngår, sier Morton.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer