Livmor til låns

Å bruke surrogatmor er ikke tillatt i Norge, men enkelte gjør det likevel. Hva begir de seg egentlig ut på?

For mange er surrogatskap den eneste muligheten de har til å få egne, genetiske barn. Foto: Colourbox
For mange er surrogatskap den eneste muligheten de har til å få egne, genetiske barn. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke å bryte norsk lov dersom man reiser til disse landene og benytter seg av surrogat der.


En kvinne fra Øst-Europa solgte nylig det nyfødte barnet sitt til et norsk par, noe som har skapt sterk debatt. Kvinnen fødte barnet i Kristiansand og har også tidligere født et barn i Norge som hun har gitt fra seg mot betaling.

Ulovlig fødsel
I dag er det svært vanskelig å få en oversikt over hvor mange barn som er født av surrogatmødre på norske sykehus. Det er ulovlig og skjer i det skjulte, skriver NRK nyheter.

Hva er surrogatskap?

 • En surrogatmor er en kvinne som er gravid med hensikten å gi barnet fra seg etter det har blitt født. Hun kan være barnets genetiske mor eller hun kan ha fått kunstig befruktning med et embryo som ikke hun er genetisk knyttet til. I flere tilfeller er surrogatskap den eneste måten for par som ønsker seg et barn som er biologisk i slekt med dem. Kilde: Wikipedia

 • Les også: Overvektige nektes prøverørsbehandling

  I Norge er det kvinnen som føder barnet, som er moren ifølge loven. Donering av egg eller å sette inn et befruktet egg i en annen kvinne enn den eggcellen stammer fra, er heller ikke lov.

  For mange er surrogatskap den eneste muligheten de har til å få egne, genetiske barn. Derfor drar mange til utlandet for å få ordnet seg et barn.

  Norske henvendelser
  Ingvild Brunborg Morton, pressekontakt for Norsk forening for fertilitet og barnløshet, sier de får flere spørsmål fra par som lurer på hvor de skal henvende seg om surrogatskap.

  - Vi formidler ikke kontakt med eller gir anbefalinger om steder man kan få kontakt med en surrogatmor. Helt generelt anbefaler vi at man setter seg grundig inn i de juridiske og økonomiske konsekvenser av eventuelle avtaler man inngår, sier Morton.

  Hun sier videre at foreningen ikke har tatt stilling til om surrogatskap bør tillates i Norge, men at surrogat regnes som en legitim måte å få barn på i flere land. Det er derfor ikke å bryte norsk lov dersom man reiser til disse landene og benytter seg av surrogat der.

  Les også: - For tøff kunstig befruktning

  Det kan være vanskelig for surrogatmødre å gi fra seg barnet etter å ha båret det i ni måneder. Foto: Colourbox
  Det kan være vanskelig for surrogatmødre å gi fra seg barnet etter å ha båret det i ni måneder. Foto: Colourbox Vis mer


  Ikke alltid vellykket
  De som drar til utlandet, må være påpasselige siden prosessen ikke alltid går etter planen. Det har i flere tilfeller vist seg å være vanskelig for surrogatmødre å gi fra seg barnet etter å ha båret det i ni måneder. Det er derfor mange historier om barn som blir kasteball mellom surrogatmoren og familien som skal få overlevert barnet.

  Ifølge nettsiden til COTS, som er en britisk frivillig organisasjon for surrogater og nye foreldre, har 98 prosent av COTS medlemmer gjennomført vellykkede arrangementer avtaler?

  Les også: Kan få barn med ny livmor

  Hvilke land er aktuelle?
  India har blitt ett av de mest populære stedene for å finne surrogatmødre, og ifølge NRK Brennpunkts dokumentar Livmor til leie har mange norske par blitt hjulpet her. Det er også et av de rimeligste alternativene. Prisen ligger på rundt 100.000 kroner, og surrogatmødre får mellom 25.000 og 35.000 kroner for jobben, noe som tilsvarer mellom 12 og 15 årslønner.

  Ukraina er et av de rimeligste landene i Europa og har mange kunder fra europeiske land hvor surrogatbruk er ulovlig. Ifølge Aftenposten.no ligger utgiftene til eggdonasjon og surrogatmor på mellom ca. 320.000 og 400.000 kroner på den mest kjente klinikken, men prisnivået er ofte lavere ved andre klinikker.

  Livmor til leie

  Bør surrogatskap være tillat i Norge? (Avsluttet)
  Ja(79%) 413
  Nei(13%) 66
  Usikker(8%) 41
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Russiske klinikker har hjulpet flere norske par med surrogatprosessen. Det er dyrere enn India og Ukraina, men billigere enn USA, og man må beregne å betale 150.000-200.000 kroner for prosessen.

  USA er dyrest på markedet, men er best når det kommer til erfaring og ekspertise på assistert befruktning, inkludert surrogatprosessen, skriver Aftenposten.no.

  Kilder: Lommelegen.no, cots.co.uk, onskebarn.no, aftenposten.no

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer