Livsfare setter spor

Selv når du egentlig ikke er i fare ...

Selvopplevd følelse av livsfare kan forårsake langtidsvirkende psykologiske problemer, viser studie av svensker som opplevde tsunamikatastrofen i 2004. Foto: Ukjent
Selvopplevd følelse av livsfare kan forårsake langtidsvirkende psykologiske problemer, viser studie av svensker som opplevde tsunamikatastrofen i 2004. Foto: Ukjent Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følelsen av å være i livsfare kan påvirke vår psykiske helse i lang tid etter hendelsen, selv om du egentlig ikke selv var i fare. Dette er konklusjonen etter en svensk studie av stockholmere som opplevde tsunamikatastrofen i Thailand i 2004.

Tsunamikatastrofen

Overlege og forsker Lars Wahlström ved sentrum for allmenmedisin (Karolinska Institutet og Stockholm kommune) har sammen med sine kolleger studeret stockholmere som ble rammet i forbindelse med tsunamikatastrofen i 2004.

Etter tsunamien: Sorg og sykdom

Studiene viser at det er den selvopplevde følelsen av livsfare som setter spor hos de som rammes. Denne følelsen kan påvirke vår psykiske helse i lang tid etter hendelsen. Dette gjelder selv om situasjonen objektivt sett ikke var så alvorlig for den rammede eller deres nærmeste.

Selvopplevd livsfare

Tidligere forskning har vist at vanskelige opplevelser i forbindelse med ulykker og katastrofer, for eksempel alvorlige fysiske skader og tap av personer som står en nær, kan medføre psykiske skader.

Plages av tsunamiens etterdønninger

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer