Livsfarlig betennelse

Hjernehinnebetennelse er sjeldent, men kan være svært farlig. Her kan du lese mer om sykdommen.

Publisert
Sist oppdatert

Tromsø-spiller Thomas Hafstad ble denne uken lagt inn på sykehus og en kvinnelig sykepleier døde lørdag av hjernehinnebetennelse. Det har igjen gjort oss oppmerksomme på den skumle sykdommen. Men hva er egentlig hjernehinnebetennelse?

Sjelden i NorgeVanligvis skyldes betennelsen et virus, men den kan også oppstå av bakterier. Det er sistnevnte som er den farligste typen hjernehinnebetennelse. Spesielt når betennelsen forårsakes av meningokokkbakterier er den farlig.

Sykdommen oppstår når hinnene rundt hjernen og i ryggmargen blir betente av infeksjon. Den er relativt sjelden i Norge, men dukker opp med jevne mellomrom.

Hjernehinnebetennelse gjenkjennes ved høy feber, nedsatt allmenntilstand, omtåkethet, hodepine, nakke- og ryggstivhet, kvalme og brekninger, ubehag når man ser mot sterkt lys og kramper.

Har du meningokokksykdom vil du også merke hoste, sår hals, frostanfall, rask puls og pust, leddsmerter og muskelvondt. Denne sykdommen er lite smittsom.

Du kan i tillegg risikere å få utslett som kalles petekkier. Dette er små blødninger i huden. Du gjenkjenner dem ved at de ikke blir borte når du trykker et glass mot dem. Blødningene øker ved fullt utviklet meningokokksykdom.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer