Livsfarlig kebab i Sverige

Publisert
Sist oppdatert

Livsfarlig kebab i Sverige
Et salmonellautbrudd i Sverige har ført til at over hundre mennesker er blitt syke de siste dagene. Smitten spres fra infisert kjøtt i kebabsjapper og pizzarestauranter.

Om du skal ta en sen sommerferie i Sverige er det all grunn til å passe på hvor du spiser. Kebabkjøttet som er mistenkt som smittespreder er blitt distribuert til spisesteder i 27 kommuner over hele Sør-Sverige. Kjøttet er importert fra Danmark og svenske myndigheter oppfordrer nå alle kommunene om å gjennomføre ekstra kontroller for salmonella.

Hadde sikkerhetsbevis
Det importerte kjøttet var utstyrt med et bevis for at det var gjennomført tester på salmonellasmitte. Selv om det ennå ikke er sikkert bevist at det er akkurat dette kjøttet som sprer smitten, er svenske helsemyndigheter ikke i særlig tvil.

- Vi har for øyeblikket ikke full oversikt over hvor omfattende denne situasjonen er. Om vi ikke handler nå er vi redde for at dette kan bli et virkelig stort utbrudd, sier Lars Plym Forshell ved det svenske næringsmiddeltilsynet til Göteborgs-Posten.

Skjer neppe i Norge
Selv om salmonellautbrudd også har oppstått i Norge er det lite sannsynlig av vi kan få en tilsvarende epidemi fra importert kjøtt. Mens Sverige har reduserte rettigheter til kontroll av importvarer kan vi i Norge være grundigere i kontrollen av utenlandske matvarer.

- Importerte matvarer testes regelmessig for salmonella og andre sykdommer. Denne kontrollen kommer i tillegg til eksportlandets egne tester, sier Bjørn Juul-Hansen som er avdelingsdirektør i Kjøttbransjens Landsforbund. Han legger også vekt på at vi i all hovedsak importerer varer fra ”trygge land” som Finland og - nettopp Sverige.

- Salmonella er ikke farlig om kjøttet tilberedes og stekes skikkelig. Når det er sagt gjør det ikke noe om du tar en ekstra kikk på hvordan det ser ut der du spiser. Om spisestedet er rent og pent vil det også være mer sannsynlig at de tar hygiene og matsikkerhet på alvor, sier Juul-Hansen.

Skummel bakterie
Det finnes over 2.000 forskjellige typer salmonella. De vanligste smittekildene er gjennom svinekjøtt, fjørfe som for eksempel kylling, og egg. Bakterien kan drepes ved høy varme og det er derfor viktig å tilberede disse varene skikkelig. Smitten kan også overføres gjennom drikkevann og i sjeldne tilfelle mellom mennesker.

Salmonellabakterien kan gi magesyke med kraftig diaré og noen ganger mer alvorlige komplikasjoner. Sykdommen kan være livsfarlig for eldre og barn som ikke tåler så mye væsketap. Dersom diareen kommer sammen med høy feber og du føler deg veldig syk kan dette være et symptom på blodforgiftning som kan være livstruende.

En salmonellainfeksjon går som regel over av seg selv etter en ukes tid men husk at du fortsatt kan smitte andre i flere uker etter utbruddet. Det anbefales å drikke salt- og sukkerløsninger under sykdommen for å erstatte væsketapet. Antibiotika er ikke så egnet ved diaré og som regel vil det ikke være annet å gjøre enn å vente til sykdommen går over av seg selv.

Mozon 07.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer