Svindlet:

- Livskvaliteten er ødelagt

Åse Bye (80) ble svindlet for nesten 100 000 kroner. Nå vil hun og familien advare andre.

FORTVILET: Åse Bye ble svindlet av noen som utga seg for å være politiet. Foto: Privat
FORTVILET: Åse Bye ble svindlet av noen som utga seg for å være politiet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

1. juli ble satt Åse Bye barnevakt for oldebarna på Hamar. Barnebarnet, Isabell Bye får en kompis av henne til å hente barna for at Åse skulle få noen timer fri.

Telefonen til Åse ringte da hun var alene. I den andre enden utgir noen seg for å være fra Oslo politidistrikt. Ifølge dem var Åse utsatt for svindel og de skulle hjelpe henne å plassere pengene «trygt» et annet sted.

Politiet har nylig informert i en pressemelding at flere eldre personer i Innlandet er svindlet for nærmere fem millioner til sammen.

Dette tilfellet viste seg å være intet unntak.

Ringsaker Blad omtalte saken først.

Svindlet for nesten 100 000 kroner

Ifølge Isabell kan de se tre ulike overføringer fra sparekontoer til brukskonto. Svindlerne ber Åse omsider vippse til et nummer for at pengene skal være trygge.

Hun vippser i to omganger; et beløp på 49 999 kroner og et på 48 500 kroner. Totalt vippser hun 98 499 kroner.

Telefonsamtalen strekker seg over flere timer. Banktransaksjonene er gjennomført i 17-tida, en time etter sitter de enda på telefonen.

- Det var tydelig at de ville ha mer penger, sier en oppgitt Isabell.

Men Vipps har en ukegrense på å sende 100 000 norske kroner.

Når barnebarnet, Isabell, kommer hjem merker hun at noe ikke stemmer. Hun innser at det er svindel og får mormoren til å legge på. Deretter ringer de politiet for å anmelde saken.

Anmeldte saken

Ettersom dette skjedde på en helg, fikk de ikke bestilt avhørstime for å anmelde før påfølgende mandag. Anmeldelsen blir dermed registrert 4. juli. Siden Åse vippset et oppgitt nummer, hadde de et nummer og navn å gå etter. De skal også ha funnet et bilde av vedkommende.

I underkant av ei uke etter anmeldelsen blir saken henlagt. Dette får familien til å reagere.

- Hvem skal vi gå til om politiet ikke hjelper. Jeg synes det er helt uhørt og skuffende at vi ikke får noe hjelp, spør en oppgitt Isabell.

SKUFFET: Barnebarnet, Isabell Bye, synes det er synd at politiet ikke prioriterer saken. Foto: Privat
SKUFFET: Barnebarnet, Isabell Bye, synes det er synd at politiet ikke prioriterer saken. Foto: Privat Vis mer

Åse har ifølge familien mistet livsgnisten. Hun sliter med matlyst og søvn. De beskriver henne som en livsglad dame, men det er ifølge familien borte.

- Man må oppleve det for å forstå det. Penger er papir, men livskvaliteten er helt ødelagt. Det gjør noe med tryggheten, sier Åse til DinSide.

- Kroppen blir jo ødelagt. Jeg har kjent det på kroppen til de grader, legger hun til.

Familien ønsker nå advare andre slik at flere slipper å bli utsatt for det samme. Isabell synes det er hårreisende at svindlere bare få holde på, uten konsekvenser.

Politiet: - Trist

- Det er trist at sånne hendelser skjer. Vi ser at svindlerne opptrer mer profesjonelt, de fornyer seg hele tida, og bruker mer sofistikerte metoder enn før. Omfanget av bedrageri er svært bekymringsfullt og svindel er blitt et samfunnsproblem, skriver politiinspektør Trine Dyngeland ved Oslo politidistrikt i en e-post til DinSide.

Familien etterlyser at politiet informerer mer aktivt om svindel, særlig blant de eldre.

Ifølge politiinspektøren opplyser politiet med jevne mellomrom publikum og ber om at man må være obs når noen tar kontakt.

Derfor ble saken henlagt

Saken ble henlagt begrunnet saksbehandlingskapasitet.

- Det er dessverre sånn at noen saker må henlegges på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet. Vi mottar et stort antall anmeldelser, og det er ikke kapasitet og ressurser til å etterforske alle saker. Politiet må derfor gjøre en prioritering blant annet ut fra sakenes alvor, sannsynligheten for at etterforskningen vil resultere i en straffereaksjon og hvor ressurskrevende det vil være å etterforske saken, forklarer Dyngeland.

Politiinspektøren opplyser til DinSide at de har stor forståelse for at familien synes det er synd og skuffende at politiet ikke prioriterer dette.

- Hva kan man forvente når en blir svindlet, og anmelder ved første mulighet slik som politiet selv har oppfordret?

- Politiet oppfordrer alltid til å anmelde innbrudd, tyverier og annen type kriminalitet. Selv om en sak er henlagt kan den gjenopptas til etterforskning, for eksempel om vi får nye eller flere opplysninger som kan bidra til en oppklaring av saken. I tillegg om vi får inn flere saker med samme modus, avslutter hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer