Livsstil påvirker barnets kjønn

Livssituasjonen til foreldre når et barn unnfanges kan avgjøre hvilket kjønn babyer får.

Publisert
Sist oppdatert

Amerikanske forskere har funnet ut at foreldre som er gift eller samboere før unnfangelsen av barnet har større sjanse for å få en gutt enn de som ikke var det. Studien er basert på data fra nesten 86.500 fødsler.

Færre guttefødslerI løpet av studien kom det fram at 51,5 prosent av babyer født av par som bodde sammen under unnfangelsen var gutter, sammenlignet med 49,9 prosent av foreldre som ikke bodde sammen.

Selv om det kanskje ser ut som en liten forskjell, er det svært betydningsfullt i statistisk sammenheng når det er snakk om en helt befolkning. Foreldre som bodde sammen, hadde 14 prosent høyere sjanse for å få en guttebaby enn når de ikke bodde sammen.

Forskerne mener at dette kan være en grunn til at antallet gutter som ble født har sunket de siste tretti årene.

Svakere gutterTidligere forskning har hevdet at kvinner som ikke er i stabile, monogene forhold har mindre sjanse til å føde gutter. Det er rapporter helt tilbake til 1800-tallet som viser at det ble født færre gutter av ugifte kvinner.

En grunn til at gifte kvinner oftere får gutter, er at guttefoster er mindre tøffe enn deres kvinnelige motstykker. Dermed trenger de mer ernæring gjennom svangerskapet for å overleve fram til fødselen. Forskerne antar at kvinner i stabile forhold er i bedre posisjon for å gi fosteret denne omsorgen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer