Sommerpatruljen

LO sender ut 600 «vakt­bikkjer» i sommer

Forvirring rundt verneombud, mangler i arbeidskontrakt og kameraovervåking på jobb er blant det LOs sommerpatrulje vil få has på hos norske arbeidsgivere.

FØLGER ARBEIDSGIVER MED ARGUSØYNE: Sommerpatruljens første besøk i år gikk til utestedet Kulturhuset i Oslo. Foto: Ryan Kelly/NTB scanpix.
FØLGER ARBEIDSGIVER MED ARGUSØYNE: Sommerpatruljens første besøk i år gikk til utestedet Kulturhuset i Oslo. Foto: Ryan Kelly/NTB scanpix. Vis mer
Publisert

Derfor sendes det altså ut 600 LO-frivillige, som skal ettergå arbeidsplasser i hele landet denne sommeren.

– Vi møter dem på arbeidsplassen for å høre om deres situasjon og for å informere dem om hvilke plikter og rettigheter de har, sier LOs ungdomsrådsgiver Bjarne Lagesen, som leder sommerpatruljen, til NTB.

Initiativet ble startet i 1985 og går nå inn i sitt 34. strake år. I år fokuserer patruljen særlig på bemanningsbransjen og serveringsbransjen.

Mangler i arbeidskontrakt

Den vanligste utfordringen for unge i arbeidslivet er mangelfull eller ikke-eksisterende arbeidskontrakt, ifølge LO.

– Aller mest ser vi brudd på arbeidskontrakt. Da enten at man ikke har kontrakt, eller at man har mangelfull kontrakt. Finner vi det, ordner vi som regel kontrakt sammen med arbeidsgiver på stedet, sier Lagesen.

Til NTB opplyser han at det i fjor var problemer med arbeidskontrakten til 8,6 prosent av arbeidstakerne sommerpatruljen møtte. Typiske mangler i kontrakten er manglende informasjon om arbeidstider, antall timer man kan forvente å jobbe og stillingsprosent. I tillegg hender det at det er manglende informasjon om hvilke arbeidsoppgaver arbeidstaker skal ha.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer