Hva er et kilogram?

Loddet skrotes: Nå skal kilo måles på en helt annen måte

Det går mot slutten for loddet som står under en osteklokke i Paris, og som har vært brukt som målestandard for hvor mye en kilo er. Nå skal kiloen defineres på en helt annen måte.

NÅ SKAL KILO DEFINERES MED FYSIKK: Kilogrammet skal nå defineres ut fra fysikk, og ikke et fysisk lodd. For deg og meg vil det imidlertid ikke ha så mye å si, det er mer snakk om en måleteknisk endring for å bestemme hvor mye et kilo egentlig er. Et fysisk lodd vil nemlig endre seg over tid. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
NÅ SKAL KILO DEFINERES MED FYSIKK: Kilogrammet skal nå defineres ut fra fysikk, og ikke et fysisk lodd. For deg og meg vil det imidlertid ikke ha så mye å si, det er mer snakk om en måleteknisk endring for å bestemme hvor mye et kilo egentlig er. Et fysisk lodd vil nemlig endre seg over tid. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter 129 år skal loddet som har vært standarden for hva som er en kilo, pensjoneres.

Sammen med flere andre internasjonale måleenheter som får nye målemetoder, skal kilogram nå defineres på en annen måte.

Dette har vært oppe til behandling i det internasjonale metrologimiljøet, og beslutningen om endringene ble tatt fredag ettermiddag.

Disse enhetene skal endres

Enhetene som skal få endret målemetode, er i tillegg til kilogram, ampere, kelvin og mol.

- Med stadig bedre teknologi betyr det at vi får bedre og mer nøyaktige måter å måle på, uten å måtte endre definisjonene, skriver Justervesenet i en pressemelding.

- Den teknologiske utviklingen har nå kommet så langt at også kilogrammet kan knyttes mot en naturkonstant. Det betyr at vi nå får en stabil referanse, noe som vil gi oss gode muligheter for videre utvikling, uttaler Geir Samuelsen, direktør i Justervesenet.

Det er Justervesenet som er ansvarlig for målinger og offisielle kontroller av tid og vekt, i Norge. De er også representert i arbeidet med å etablere den nye målemetoden.

Paris-loddet har blitt tynnere ... eller Norges-loddet tykkere …

Utfordringen med den gamle målemetoden for kilo, har vært at den har basert seg på en fysisk enhet. For kilogrammets del er det snakk om et lodd som har stått i kontrollert miljø under en osteklokke i Paris, siden 1889.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer