Logg inn i nettbanken med fingeravtrykk

Apples fingeravtrykk-leser kan erstatte BankID for stadig flere.

FINGERAVTRYKK ERSTATTER KODEBRIKKEN: DNB lanserer nå fingeravtrykk-pålogging i mobilbanken. Det skal erstatte kodebrikken. Foto: DNB
FINGERAVTRYKK ERSTATTER KODEBRIKKEN: DNB lanserer nå fingeravtrykk-pålogging i mobilbanken. Det skal erstatte kodebrikken. Foto: DNB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DNB åpner for pålogging i mobilbank med fingeravtrykk.

Foreløpig er det imidlertid kun kunder med Apple-produkter – iPhone 5S eller iPhone 6/6+ – som kan logge seg på i mobil- eller nettbanken til DNB med et fingeravtrykk.

- I løpet av noen uker vil dette være integrert for alle med Apple-produkter, og det vil komme så fort som mulig for brukere av andre operativsystemer også, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB, til Dinside.

Et mer nøyaktig tidspunkt for når dette vil gjelde for flere, kan han imidlertid ikke gi.

LES OGSÅ: Slik betaler du vennne dine raskt og enkelt fra mobil

Slik kan du teste det allerede nå

- Fingeravtrykkpålogging vil bli lansert for alle bankens kunder i løpet av få uker. Foreløpig er det bare de som trenger tjenesten mest som har fått tilbud om å ta den i bruk, og det er bankens blinde kunder, sier Trond Bentestuen, konserndirektør for personmarkedet i DNB, i en pressemelding.

Men dersom du har veldig lyst til å teste det ut nå, før det rulles ut for fullt, kan du det, via appen «DNB FingerID».

Appen er rett og slett en vei inn i mobilbanken, men med fingeravtrykk som pålogging. Når dette rulles ut for fullt om noen uker, vil fingeravtrykk-påloggingen være et valg i den vanlige mobilbanken – og du trenger da ikke den ekstra appen.

- REVOLUSJON! Even Westerveld, Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB. Foto: DNB
- REVOLUSJON! Even Westerveld, Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB. Foto: DNB Vis mer


- Dette er en revolusjonerende måte å komme seg inn i mobilbanken på. Med kun to tastetrykk er du pålogget inne i mobilbanken, sier Westerveld til Dinside.

Du vil også måtte bruke fingeravtrykk for å bekrefte betalinger, der du tidligere har benyttet kode for å bekrefte.

Dersom fingeravtrykk-leseren skulle svikte og plutselig ikke virke, må du frem med BankID, og velge pålogging på vanlig måte.

- Men hvor trygt er det, med fingeravtrykk som pålogging?

- Vi har hatt kjempefokus på sikkerheten, og har hele tiden sagt at skal vi lansere dette, må det være sikkert nok. Det er krypteringskoder og flere sikkerhetslag, slik at dette er like trygt – eller tryggere – enn det vi har i dag, hevder Westerveld.

LES OGSÅ: Du kan også slippe kodebrikka, selv uten fingeravtrykk-pålogging

- MÅ BALANSERE BRUKERVENNLIGHET OG SIKKERHET: Vidar Sandland, sikkerhetsekspert ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Foto: JAN TORE VERSTAD/NORSIS
- MÅ BALANSERE BRUKERVENNLIGHET OG SIKKERHET: Vidar Sandland, sikkerhetsekspert ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS). Foto: JAN TORE VERSTAD/NORSIS Vis mer


Fingeravtrykk eller kodebrikke - hva er tryggest?

Vidar Sandland, sikkerhetsekspert ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), sier til Dinside at de er positive til denne løsningen.

- Når vi snakker om sikkerhet, så kan nesten alt hackes, om det er en kodebrikke eller fingeravtrykk. Det er aldri noe som er 100 prosent sikkert. Men her har banken gjort en risikovurdering og funnet at dette er en risiko de kan akseptere, og da vil de eventuelt ta risikoen dersom løsningen skulle bli kompromittert, uttaler Sandland til Dinside.

Han sier videre at så lenge de har systemer som kan fange opp misbruk og en plan for hva som skjer dersom løsningen blir kompromittert, ser de ingen problemer med dette.

- Det er viktig å understreke at vi ikke må være redde for å ta i bruk den nye teknologien. Ja, det er nesten alltid mulig å hacke en løsning, men man å spørre seg hva er egentlig sannsynligheten for det, og hva er konsekvensene.

I forhold til løsningen med BankID på mobil, sier Sandland til Dinside at fingeravtrykk sannsynligvis er en sikrere løsning. Dette fordi du med fingeravtrykks-pålogging må du ha noe kun du eier, for å logge deg på. Med BankID på mobil, kan du gjøre alt fra mobilen - noe som gjør det lettere for uvedkommende å hacke seg inn på mobilbanken din.

- Fortsatt er nok en separat kodebrikke det sikreste, men det viktigste er å finne balansen mellom sikkerhet og brukervennlighet, sier Sandland.

TILBAKEHOLDEN TIL Å BRUKE DET SELV: Patrick Bours, professor i informasjonssikkerhet ved Norwegian Information Security Lab (NISLab) ved Høgskolen i Gjøvik. Foto: HØGSKOLEN I GJØVIK
TILBAKEHOLDEN TIL Å BRUKE DET SELV: Patrick Bours, professor i informasjonssikkerhet ved Norwegian Information Security Lab (NISLab) ved Høgskolen i Gjøvik. Foto: HØGSKOLEN I GJØVIK Vis mer


Ikke vanskelig å kopiere fingeravtrykk

Patrick Bours, professor i informasjonssikkerhet ved Norwegian Information Security Lab (NISLab) ved Høgskolen i Gjøvik, sier til Dinside at han tror alle løsninger har en sikkerhetsrisiko, og at dette må sees i forhold til andre løsninger.

Han sier det ikke er veldig vanskelig å få tak i en PIN-kode, om man sammenlikner med det. Der kan tyven observere at koden tastes - før de stjeler telefonen. Skulle noen finne telefonen tilfeldig, må tyven være heldig og treffe rett kode.

Ved tyveri av en mobil hvor tilgangen er beskyttet med et fingeravtrykk, er det ifølge professoren heller ikke så vanskelig å komme rundt det.

- Dersom du har beskyttelse med fingeravtrykk, og noen ønsker å komme inn i mobilbanken din, er det ikke veldig vanskelig å lage en kopi av fingeravtrykket ditt - du tar jo på ting hele tiden, så det er overalt. Kvaliteten på fingeravtrykkssensorene i iPhone er heller ikke veldig bra, påpeker Bours overfor Dinside.

Han sier det finnes sensorer som er sterke mot falske fingeravtrykk, men disse koster mye.

- Og det er ikke en slik sensor som er brukt i iPhone. De er av litt lavere kvalitet, og det er dermed lettere å lure appen med et falskt fingeravtrykk, sier Bours.

Han påpeker at fingeravtrykkssensorene i iPhone blir bedre og bedre - og at vi kan forvente at denne utviklingen fortsetter.

- Men hva tenker du, ville du benyttet deg av fingeravtrykk som pålogging i banken, rent privat?

- Jeg er ikke helt sikker på det, jeg er litt tilbakeholden generelt sett. Jeg forsker på ny teknologi, men jeg må innrømme at jeg er litt tilbakeholden til å bruke dette selv. Jeg kan gjerne bruke fingeravtrykk til å låse opp telefonen med, nå har jeg ikke bilder eller dokumenter på den som må sikres veldig nøye, men jeg er litt tilbakeholden når kommer til pengene mine, uttaler Bours til Dinside.

- Men jeg har tro på at det kanskje kommer andre løsninger i fremtiden, når vi snakker om biometri, som det ikke er så lett å ta en kopi av, sier professoren.

Din mening

Hva tror du blir ditt førstevalg: Kodebrikke, BankID eller fingeravtrykk for innlogging i mobilbank? (Avsluttet)
Fingeravtrykk(68%) 933
BankID(22%) 301
Kodebrikke(7%) 102
Vet ikke(2%) 32
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Flere banker med fingeravtrykk

Det er ikke kun DNBs kunder som etterhvert vil kunne logge på mobilbank med fingeravtrykk.

Ifølge Synne Ekrem, kommunikasjonsrådgiver hos Nordea, har Nordea-kunder kunnet logge inn i mobilbanken med fingeravtrykk siden mars i år. Dette må imidlertd skje via en egen app, som blir litt på samme måte som førlanseringen til DNB.

Christian Brosstad, kommunikasjonsdirektør i SpareBank 1 Gruppen AS, sier til Dinside at også de jobber med å få på plass en løsning for fingeravtrykk-pålogging.

- Ja, vi jobber også med dette. Vi er allerede på plass med infrastrukturen. Nå ser vi på hvordan dette kan integreres i tjenestene våre. Forhåpentligvis vil vi kunne lansere dette om ikke lenge – og da for alle mobilbankkundene våre som bruker iPhone, sier Brosstad.

Ifølge Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken, er dette ikke noe Skandiabanken har konkrete planer om ennå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer