Lokkes til hvitvasking av «kjæresten»

Kriminelle bruker nordmenn som muldyr, blant annet ved å late som at de er kjærester. Andre blir lurt av annonser med lovnader om raske penger på sosiale medier.

MULDYR: Nordmenn brukes som muldyr av internasjonale kriminelle. For en del av disse er det «kjæresten», som de er blitt kjent med på sosiale medier, som står bak. Her fra tidligere falske profiler på Instagram. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MULDYR: Nordmenn brukes som muldyr av internasjonale kriminelle. For en del av disse er det «kjæresten», som de er blitt kjent med på sosiale medier, som står bak. Her fra tidligere falske profiler på Instagram. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn som brukes som muldyr av kriminelle (se faktaboks), kanskje uten å være klar over det selv, er økende. I 2019 har DNB anmeldt flere muldyr enn noen gang tidligere.

- Vi leverte 24 anmeldelser til politiet i 2019. Dette var rene muldyrsaker. I tillegg skrev vi flere anmeldelser hvor muldyrvirksomhet var en del av saken, forteller Terje Aleksander Fjeldvær, leder ved DNBs Financial Cyber Crime Center.

Både DNB og Europol viser til at mange av de som blir brukt på denne måten, er rekruttert gjennom forlokkende annonser på sosiale medier, der rask fortjeneste på enkelt vis er hovedbudskapet.

I tillegg blir en del nordmenn, som tror de har funnet kjærligheten, lurt til å hjelpe «kjæresten sin» med overføring av penger.

Her er det kyniske kriminelle som finner et offer som så utsettes for alvorlig manipulering, før det brukes til hvitvasking av penger fra forskjellige typer forbrytelser.

«Sitt i sofaen og tjen 15.000 på en kveld»

Terje Aleksander Fjeldvær forteller at flere nordmenn blir rekruttert til å opptre som muldyr ved at de svarer på en jobbannonse på sosiale medier, som gjerne lokker med at du kan sitte i sofaen og tjene 15.000 på en kveld - annonser de fleste antakelig har observert på sosiale medier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer