Lokkes til hvitvasking av «kjæresten»

Kriminelle bruker nordmenn som muldyr, blant annet ved å late som at de er kjærester. Andre blir lurt av annonser med lovnader om raske penger på sosiale medier.

MULDYR: Nordmenn brukes som muldyr av internasjonale kriminelle. For en del av disse er det «kjæresten», som de er blitt kjent med på sosiale medier, som står bak. Her fra tidligere falske profiler på Instagram. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
MULDYR: Nordmenn brukes som muldyr av internasjonale kriminelle. For en del av disse er det «kjæresten», som de er blitt kjent med på sosiale medier, som står bak. Her fra tidligere falske profiler på Instagram. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn som brukes som muldyr av kriminelle (se faktaboks), kanskje uten å være klar over det selv, er økende. I 2019 har DNB anmeldt flere muldyr enn noen gang tidligere.

Slik fungerer muldyrvirksomhet

Det er snakk om en form for hvitvasking: Et muldyr er en person som mottar penger fra en tredjepart på bankkontoen sin og overfører dem til en annen eller tar dem ut kontant og gir dem til noen andre, og skaffer seg en provisjon for den.

Selv om muldyret ikke er direkte involvert i forbrytelsene som genererer pengene (nettkriminalitet, betaling og online-svindel, narkotika, menneskehandel, etc.), er de medskyldige når de hvitvasker inntektene fra slike forbrytelser.

Et muldyr hjelper kriminelle med å forbli anonyme mens de flytter midler rundt i verden.

Kilde: Europol

- Vi leverte 24 anmeldelser til politiet i 2019. Dette var rene muldyrsaker. I tillegg skrev vi flere anmeldelser hvor muldyrvirksomhet var en del av saken, forteller Terje Aleksander Fjeldvær, leder ved DNBs Financial Cyber Crime Center.

Både DNB og Europol viser til at mange av de som blir brukt på denne måten, er rekruttert gjennom forlokkende annonser på sosiale medier, der rask fortjeneste på enkelt vis er hovedbudskapet.

I tillegg blir en del nordmenn, som tror de har funnet kjærligheten, lurt til å hjelpe «kjæresten sin» med overføring av penger.

Her er det kyniske kriminelle som finner et offer som så utsettes for alvorlig manipulering, før det brukes til hvitvasking av penger fra forskjellige typer forbrytelser.

«Sitt i sofaen og tjen 15.000 på en kveld»

Terje Aleksander Fjeldvær forteller at flere nordmenn blir rekruttert til å opptre som muldyr ved at de svarer på en jobbannonse på sosiale medier, som gjerne lokker med at du kan sitte i sofaen og tjene 15.000 på en kveld - annonser de fleste antakelig har observert på sosiale medier.

- Jobben består av å overføre penger via kontoen sin. Ved å gjøre dette stiller man kontoen sin til disposisjon slik at kriminelle nettverk kan hvitvaske penger, forteller Fjeldvær.

Også Europol skriver på sine nettsider at muldyr blant annet rekrutteres via «tilsynelatende legitime jobbtilbud (f.eks. Pengeoverføringsagenter) annonsert for via online jobbfora, e-post, sosiale medier (f.eks. Facebook-innlegg i lukkede grupper, Instagram, Snapchat) eller popup-annonser».

MULDYR: Slik kan du bli utnyttet av kriminelle. Video: Europol Vis mer

Bruker «kjæresten» som muldyr

Fjeldvær forteller at en annen vanlig måte å skaffe muldyr på er å utnytte ofre for kjærlighetsbedrageri til å også opptre som muldyr.

- Vi kjenner til at kriminelle som driver med svært avansert kriminalitet utfører kjærlighetsbedrageri i den hensikt å ha tilgang på flest mulig muldyr, forteller han.

Også Anne Dybo, rådgiver i Økokrim, sier til Dinside at den mest kjente metoden for å bruke nordmenn som muldyr, er at bedragerne rekrutterer folk som er utsatt for datingsvindel og får dem til å være pengemuldyr for seg.

DNB forklarer hvordan, nemlig ved at bedragerne bruker tid på å finne et offer og dets sårbarhet, utnytter de deretter denne sårbarheten. Dette kan for eksempel være snakk om folk i en livskrise, eksempevis en enke med begrenset nettverk.

Ved å bygge opp en relasjon, først via en profil på nett, så over telefon, skaper svindleren en nærhet til offeret.

- Hvis du får blomster på døra, er det vanskelig å forstå at personen ikke fins, påpeker Fjeldvær.

- I denne situasjonen er de sårbare også for å bli lurt inn i en situasjon hvor de stiller sine konti til disposisjon som en tjeneste til «kjæresten» sin. Det kan dreie seg om «lån» eller økonomisk hjelp, og summene varierer, forteller Fjeldvær, og legger til at i praksis så flettes dette inn i samtalene som en tjeneste til kjæresten.

Bruker «kjæresten» til hvitvasking

De som er ofre for kjærlighetsbedragerier er utsatt for tung manipulering. Det utnytter de kriminelle for å hvitvaske pengene de lurer folk for, slik at de ikke kan spores tilbake til kriminelle handlinger

- For eksempel kan svindleren si at bilen har brutt sammen, og at han/hun står i fare for å miste jobben om den ikke blir fikset. Eller bedrageren påstår at noen andre i Norge skylder han penger og skal overføre disse, men at denne personen dessverre ikke får overført til utlandet, og om det er greit om de overfører til han/henne for å videresende det til kjæresten i utlandet. Pengene stammer egentlig fra annen økonomisk kriminalitet og offeret er ned på å hvitvaske pengene, forklarer Fjeldvær.

Tror ikke på banken

Fjeldvær presiserer at DNB tar kontakt med disse personene og advarer dem ved å si ifra at dette er svindel og det de driver med er straffbart.

Dessverre har de flere eksempler på personer som er utsatt for kjærlighetsbedrageri som ikke klarer å tro at det ikke er snakk om en ekte kjærest, men at de er blitt lurt.

- Hvis de ikke avslutter virksomheten kan de bli anmeldt. Vi har flere eksempler der de som er bedratt som selv etter at vi har kontaktet de og gitt de bevis, ikke tror at det er svindel. Det sier mye om hvor manipulert de er, legger han til.

Også Økokrim jobber for å stoppe muldyrvirksomhet av denne typen, og legger til at strafferammen for heleri er to år.

- Vi jobber forebyggende og forteller folk at det de gjør er straffbart, blant annet hadde vi en kampanje før jul sammen med Europol. Noen saker blir også etterforsket og flere personer har blitt straffet for pengemuldyrvirksomhet, forteller Dybo.

Hun sier videre at de som er domfelt for pengemuldyrvirksomhet har fått cirka et års ubetinget fengsel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer