Lønn på 1. mai?

Sjekk hva du har krav på.

LØNN PÅ HELLIGDAGER: Servitører jobber gjerne på helligdager, og da er det spesielle regler som gjelder. Foto: Shutterstock/NTB
LØNN PÅ HELLIGDAGER: Servitører jobber gjerne på helligdager, og da er det spesielle regler som gjelder. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mai kryr av deilige fridager for mange, men noen må jobbe disse dagene. Hvordan er det med lønn da? Vet du hva du har krav på dersom du skal jobbe på helligdager?

- Her er det lovbestemmelser. Hovedsaken er at Arbeidsmiljøloven regulerer søndagsarbeid, men den sier også noe om når du skal ha fri og når du skal jobbe. Men denne sier ingenting om lønn. Ved tariff kan dette avtales. Det skal være nødvendig å jobbe disse dagene, som for eksempel hvis du jobber i helsevesenet, på hotell eller restaurant eller skiftarbeid, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Kine Asper Vistnes til DinSide.

Faste og bevegelige helligdager

Mens fridagene i påsken og pinsen er bevegelige, ettersom datoene varierer fra år til år, er ikke dette tilfellet med 1. og 17. mai.

- Dagene 1. og 17. mai er regulert. Hvis du ikke er omfattet av tariff, er det disse to dagene som er knyttet til lønn. Spør arbeidsgiver, eller snakk med tillitsvalgte hvis du er usikker. Det er mange varianter av tariff og her er det regulert hva du skal ha betalt, på hvilke tidspunkt. Det er også regulert hvis du ikke skal jobbe, at du ikke skal tape lønn.

Skiftjobb

Jobber du skift, er er det egne regler som gjelder, avhengig av bransje.

- Alle tariffavtalene er bransjespesifikke, hvis det er vanlig med skiftarbeid eller andre ordninger. Hvis du er på avspasering, får du også kompensert deler av den dagen.

- Det enkleste er å si at det skal være avtalt om du jobber disse dagene. Om du får betalt eller blir kompensert, er i tariffavtalen. Der står det tydelig hvordan dette håndteres, sier Vistnes.

Meldekort og fridager

Dersom du mottar dagpenger og sender inn meldekort annenhver uke, skal du forholde deg til det som gjelder hos Nav.

- Helligdager alene medfører ikke avkortning av dagpenger. Veiledning om hva dagpengemottakere skal føre som fravær på meldekortet skal følges, og det skilles ikke på helligdager fra andre ukedager. Det er derfor ingen spesiell håndtering av helligdager i meldekortløsningen, og informasjonen om føring av meldekortet på nav.no gjelder derfor for helligdager på lik linje med andre dager, skriver avdelingsdirektør i Nav, Liv T. Espedal i en e-post til DinSide.

Mer informasjon om meldekort, finner på Navs sider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer