Lønn på 1. mai?

Sjekk hva du har krav på.

LØNN PÅ HELLIGDAGER: Servitører jobber gjerne på helligdager, og da er det spesielle regler som gjelder. Foto: Shutterstock/NTB
LØNN PÅ HELLIGDAGER: Servitører jobber gjerne på helligdager, og da er det spesielle regler som gjelder. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mai kryr av deilige fridager for mange, men noen må jobbe disse dagene. Hvordan er det med lønn da? Vet du hva du har krav på dersom du skal jobbe på helligdager?

- Her er det lovbestemmelser. Hovedsaken er at Arbeidsmiljøloven regulerer søndagsarbeid, men den sier også noe om når du skal ha fri og når du skal jobbe. Men denne sier ingenting om lønn. Ved tariff kan dette avtales. Det skal være nødvendig å jobbe disse dagene, som for eksempel hvis du jobber i helsevesenet, på hotell eller restaurant eller skiftarbeid, sier forbundssekretær i Fellesforbundet, Kine Asper Vistnes til DinSide.

Faste og bevegelige helligdager

Mens fridagene i påsken og pinsen er bevegelige, ettersom datoene varierer fra år til år, er ikke dette tilfellet med 1. og 17. mai.

- Dagene 1. og 17. mai er regulert. Hvis du ikke er omfattet av tariff, er det disse to dagene som er knyttet til lønn. Spør arbeidsgiver, eller snakk med tillitsvalgte hvis du er usikker. Det er mange varianter av tariff og her er det regulert hva du skal ha betalt, på hvilke tidspunkt. Det er også regulert hvis du ikke skal jobbe, at du ikke skal tape lønn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer