Lønner det seg å kjøpe mobil med bindingstid?

Å handle telefon hos operatøren kan både lønne og straffe seg.

IKKE BILLIG: 999 kroner for en Samsung Galaxy S4 høres for bra ut til å være sant, og det er det også. I virkeligheten er Chess sin pris langt dyrere enn i butikken, som her avsløres ved "min. totalpris". Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
IKKE BILLIG: 999 kroner for en Samsung Galaxy S4 høres for bra ut til å være sant, og det er det også. I virkeligheten er Chess sin pris langt dyrere enn i butikken, som her avsløres ved "min. totalpris". Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norske mobiloperatører vil gjerne selge deg både telefonen og abonnementet.

Mange tenker at operatøren sponser litt av telefonen, mot at du binder deg til å kun bruke denne operatøren i ett år.

Men det operatørene først og fremst gjør, er å selge telefonen for en lav inngangspris, mens de lar deg betale ned mobilen gjennom telefonregningen. Altså en slags avbetaling, som kommer på toppen av det abonnementet koster.

Og det er ingen selvfølge at dette lønner seg.

Netcom har lagt om hele porteføljen sin – er de billigst?

Om pristesten

 • Vi tar utgangspunkt i telefoner solgt med "mediumabonnementene" Telenor Komplett M+ (299 kroner måneden), Netcom Smart Basis (299 kroner), Chess Sjakkmatt (199 kroner), Tele2 Medium (249 kroner).
 • Disse har "ubegrenset" bruk av tale og SMS, og inkluderer databruk: Telenor Komplett+ (1.500 MB), Netcom Smart Basis (1.500 MB), Chess SjakkMatt (1.000 MB), Tele2 Medium (1.000 MB).
 • Telipol Mye (169 kroner) inkluderer 400 minutter og SMS i måneden, som vil dekke et normalt forbruk for mange, og 1.000 MB data.
 • Xito Medium (75 kroner) inkluderer 150 ringeminutter, 150 SMS og 150 MB data.
 • Alle priser er sjekket 24. oktober 2013, og er uten eventuell frakt.

 • DinSide har gått gjennom prisene fra Telenor, Netcom, Chess og Tele2 på de tre modellene iPhone 4S (16 GB), Samsung Galaxy S4 og Sony Xperia Z1 med operatørenes mediumstore abonnementer. Mer info finner du i faktaboksen.

  De reelle mobilprisene

  Det første spørsmålet er om denne avbetalingen lønner seg, kontra det å kjøpe telefonen i butikk og heller tegne abonnementet i etterkant.

  Det finner man raskt ut av ved å se hva operatørene faktisk tar for selve telefonen, altså totalprisen minus årsprisen for det inkluderte abonnementet, og sammenlikne dette med de billigste butikkprisene.

  Operatørenes reelle mobilpriser ((Oppgitt totalpris for telefon pluss abonnement i ett år i parantes) )
   TelenorNetcomChessTele2Billigste nettpris
  iPhone 4S*2.699,- (6.287,-)4.587,- (6.975,-)3.121,- (6.109,-)4.399,-
  Galaxy S42.401,- (5.989,-)3.601,- (7.189,-)5.187,- (7.575,-)3.879,- (6.867,-)3.995,-
  Xperia Z4.599,- (8.187,-)4.399,- (7.987,-)5.987,- (8.375,-)*4.990,-
  (* ikke tilgjengelig)


  KAMPANJER: Telenor har akkurat nå 500 kroner rabatt på Samsung Galaxy S4. Det gir utslag.
  KAMPANJER: Telenor har akkurat nå 500 kroner rabatt på Samsung Galaxy S4. Det gir utslag. Vis mer


  • Å kjøpe mobil med binding av Chess er faktisk gjennomgående dyrere enn å kjøpe den i butikk og heller tegne Chess-abonnementet i etterkant. Som tabellen over viser: Du risikerer å bli "straffet" med en nesten 1.200 kroner dyrere regning over ett år ved å inngå binding på Galaxy S4 hos Chess.
  • Hos Netcom, Telenor og Tele2 lønner det seg å kjøpe telefonene gjennom dem, om du uansett skal ha dem som operatør. Blant annet på grunn av kampanjer de har på noen modeller. For eksempel kan du tjene 1.700 kroner på iPhone 4S ved å inngå binding hos Netcom. Ulempen er selvfølgelig at du nettopp binder deg.
  Stor kameratest – Samsung Galaxy S4 og iPhone 5 kommer dårligst ut

  Så mye kan du spare

  Neste spørsmål er hva som blir billigst i løpet av ett år for en normal kunde som ikke bryr seg om hvor hun er kunde, eller om hun kjøper med eller uten binding.

  Altså prisen av telefonen pluss årsprisen for et abonnement. Her er noen eksempler på forskjellen mellom de dyreste og billigste løsningene:

  Hvor mye kan man spare?
   DyrestBilligstKroner spart
  iPhone 4S6.975,- (Chess med binding)6.109,- (Tele2 med binding)866,-
  Galaxy S47.575,- (Chess med binding)5.989,- (Telenor med binding)1.586,-
  Xperia Z18.375,- (Chess med binding)7.018,- (kjøpt fritt, med Telipol Mye)1.357,-


  KONKURRENTER: Det finnes mange aktører som kan konkurrere med de store aktørene på både innhold og pris.
  KONKURRENTER: Det finnes mange aktører som kan konkurrere med de store aktørene på både innhold og pris. Vis mer


  • Om vi tar som utgangspunkt at abonnementene er relativt like innholdsmessig (se faktaboks), og at Telipol Mye er et av de billigste akkurat nå, ser vi at det lønner seg å kjøpe både iPhone 4S og Samsung Galaxy S4 med binding hos henholdsvis Tele2 og Telenor.
  • Men Sony Xperia Z1 blir billigst ved å handle den på nett og tegne et Telipol-abonnement i etterkant. Men abonnementet er ikke like romslig som konkurrentenes.
  Netcom trakk supertilbud – fri datatrafikk ble plutselig 6 GB

  Spar enda mer

  Kanskje surfer du lite på 3G, og trenger langt fra 1.500 MB inkludert i måneden? Og om du nesten ikke ringer er det kanskje meningsløst å ha ubegrenset telefoni? Finner du et abonnement som passer bedre for deg kan du spare enda mer, ved å kjøpe mobilen fritt og tegne ønsket abonnement etterpå. Det er tross alt ikke nødvendig å betale for noe du ikke trenger.

  Her er et eksempel med totalprisen med det ganske beskjedne abonnementet Xito Medium (se faktaboks øverst i artikkelen):

  Hvor mye kan man spare ved lite bruk?
   Chess med bindingKjøpt fritt, med Xito MediumPenger spart
  iPhone 4S6.975,-5.299,-1.676,-
  Galaxy S47.575,-4.895,-2.680,-
  Xperia Z18.375,-5.890,-2.485,-


  Igjen: Prisforskjellen her går selvfølgelig på hva som er inkludert. Og jo mindre du betaler, jo mer må du betale når du går utover det som er inkludert.

  Derfor måtte mobiloperatøren endre reklamen sin

  SJEKK: Bruker du mobilen lite, er det ingen grunn til å betale for mye. Sjekk derfor Telepriser.no med ditt forbruk for å finne de billigste.
  SJEKK: Bruker du mobilen lite, er det ingen grunn til å betale for mye. Sjekk derfor Telepriser.no med ditt forbruk for å finne de billigste. Vis mer


  Så hva bør jeg gjøre?

  Dette ble mange tall med ulike konklusjoner, men det kan oppsummeres i tre punkter du bør gå gjennom før du kjøper mobil:

  1. Er det et poeng for deg å slippe bindingstid? Ulempen med bindingstid er at du ikke kan bytte abonnement om bruksmønsteret ditt endrer seg, eller andre kommer med bedre tilbud. Du risikerer også at telefonen er låst til én operatør,
  2. Er det minste abonnementet hos operatøren som tilbyr rabatt mot binding lite nok? Telenor har et abonnement på 149 kroner, og Netcom et til 199 kroner. Men bruker du telefonen mindre enn det de minste abonnementene inkluderer, bør du sjekke Telepriser.no etter et abonnement som koster mindre i måneden og samtidig dekker ditt bruk.
  3. Hva blir totalprisen for telefonen med abonnementet som passer deg best? Gang månedsprisen på ditt ønskede abonnement med tolv, og legg dette på den billigste mobilprisen du finner på for eksempel Prisjakt.no. Sammenlikn dette med totalprisen med abonnementet operatøren tilbyr deg, og du vil se om bindingen lønner seg for deg.

  Hva pleier du å velge? Er det greit å binde seg mot å få en god telefonpris? Si din mening under!

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer