Studielån

Lønner det seg å slå sammen bolig- og studielån?

Du kan vinne litt på renta ved en slik sammenslåing, men du mister samtidig potensielt nødvendige fordeler - både når det gjelder studielån og framtidig boligkjøp.

LÅNEOPPTAK: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvordan du kan søke om boliglån. Video: Cecilie Tvetenstrand. Vis mer
Publisert

Fra 1. mars settes den flytende renta i Lånekassen opp til 1,40 prosent effektivt, mens de laveste boliglånsrentene nå om dagen starter på 1,20 prosent og oppover, ifølge Finansportalens sammenligningstjeneste.

I fjor sommer var renteforskjellene betydelig større: Da var studierenta på hele 2,60 prosent, som var ikke mindre enn 1,24 prosentpoeng høyere enn de beste boligrentene.

Så, lønner det seg da å slå «bake» studielånet inn i boliglånet?

Du kan spare 600 kroner årlig, men...

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim legger fram følgende regnestykke i et innlegg på Pengeverkstedet.no:

Med et studielån på 500 000 kroner og ei god boligrente, sparer du i underkant av 600 «rentekroner» etter skatt i året om du slår sammen lånene og renteforskjellen vedvarer på 0,15 prosentpoeng.

Det er altså ikke snakk om svimlende summer å spare her.

Og, det er et annet «men» (egentlig flere, hvis du leser videre): Det er på ingen måte sikkert at renta forblir på det lave nivået over tid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer