Lønner det seg med fastrente?

Rent økonomisk er flytende rente lurest. Men for de med usikker økonomi, kan fastrente være et godt alternativ.

FASTRENTE? Vil du velge det mest lønnsomme alternativet, er flytende rente normalt det beste valget. Foto: COLOURBOX
FASTRENTE? Vil du velge det mest lønnsomme alternativet, er flytende rente normalt det beste valget. Foto: COLOURBOX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boliglånsrentene er dalende, og etter at Norges Bank justerte ned styringsrenta i slutten av september setter flere av bankene ned boliglånsrentene.

Også Lånekassen varslet om svært lave renter denne uka, og en rekordlav fastrente på under 2 prosent.

Betyr det at du bør binde renta? Eller er det smartere å droppe fastrente?

Sjelden spesielt økonomisk smart

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at flere har valgt å binde renta: Andelen boliglån med fast rente på utlån fra alle banker og kredittforetak økte fra 8,6 til 9,8 prosent fra mars til juni.

Men bør du også velge fastrente på ditt lån? Ikke hvis du skal tjene på det i det lange løp, ifølge Dag Jørgen Hveem, fagsjef for personlig økonomi ved Handelshøyskolen BI.

- Det er sjelden spesielt økonomisk smart eller lønnsomt å velge fastrente, vel og merke i det lange løp, sier Hveem til Dinside.

Dette er det samme rådet Dinside har fått fra andre økonomer tidligere, deriblant Endre Jo Reite i Sparebank1.

- Mest sannsynlig er det økonomisk ulønnsomt å binde renten. Over tid har flytende rente nesten alltid vist seg billigere.

Eksempelvis har Dinside tidligere vist at hele 8 av 10 Lånekassekunder har tapt på å velge fastrente.

Lav rente lenge

LAV RENTE: Det meste peker på en langvarig lav rente. Foto: COLOURBOX
LAV RENTE: Det meste peker på en langvarig lav rente. Foto: COLOURBOX Vis mer


Samtidig fastslår BI-eksperten, slik Dinside har påpekt før, at bakgrunnen for lav fastrente er at det sannsynlig at rentene vil være lave lenge.

- Dette kan endre seg, men det er ikke sannsynlig, legger han til.

Også Norges Bank anslår i sin Pengepolitiske rapport nr 3 at renta vil holde seg lav de nærmeste årene, og under 1 prosent til og med 2018. Flere økonomer NRK har snakket med, mener vi vil få lave renter i flere tiår fremover.

Usikker økonomi?

Det beste argumentet for å velge fastrente, er ønsket om en forutsigbar økonomi. Ønsker man eller har behov for den forutsigbarheten fastrente gir, kan det være smart.

Men - da bør du velge en lengre rentebinding. For, som Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI påpeker, er det relativt liten forutsigbarhet i 3 års fastrente.

Og selv om det normalt sett er økonomisk lønnsomt å velge flytende rente, er det positive for de som føler behov for å binde lånet, at det uansett ikke er så mye å tape på å velge fastrente med dagens rentenivå.

- Fallhøyden ned til gulvet er liten, sier Hveem.

LES OGSÅ: Så mye sparer du på å betale litt ekstra på lånet hver måned

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer