Rentefradraget

Lønner det seg med litt gjeld?

Vi tar en nærmere titt på de «myteomspunnede» gjeldsrentene.

FÅR FRADRAG: Du får skattefradrag for gjeldsrentene, men er dette fradraget så bra at du bør ha noe gjeld til enhver tid? Det får du svar på i saken under. Foto: Eilin Lindvoll.
FÅR FRADRAG: Du får skattefradrag for gjeldsrentene, men er dette fradraget så bra at du bør ha noe gjeld til enhver tid? Det får du svar på i saken under. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Overraskende mange tror det er dumt å kvitte seg med all gjelda si, skriver siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

- Jeg møter folk som har flere 100.000 kroner på sparekonto og et lite restlån på boligen, fordi de tror det er smart skattemessig. De vil ikke cashe ut lånet, sier han.

Skattesmart?

Det som gjør at disse tror det er smart med gjeld med tanke på skatten, er fradraget for gjeldsrentene, også kalt rentefradraget.

Men rentefradraget er nå bare på 22 prosent. Du må altså fremdeles betale 78 prosent av rentekostnadene selv. Skattemessig er det dermed ikke netto-smart å ha lån, ifølge Kvadsheim.

Det går selvsagt an å lage regnestykker som viser at belåning av unoterte aksjeselskaper, eller andre eiendeler med lav skattemessig verdi, kan «trylle bort» formuesskatt, men dette er ikke et alternativ for folk flest, legger han til.

- Seiglivet myte

Elisabeth Realfsen i Finansportalen kjenner godt til myten Kvadsheim viser til i sitt blogginnlegg:

- Myten eksisterer dessverre fortsatt. Den oppsto kanskje på 70/80-tallet, da vi hadde helt andre skatteregler enn i dag. Det er en seiglivet myte at det er lønnsomt med gjeld på grunn av skattefordelene, sier Realfsen til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer