Lønner seg være singel

Skattemessig er det svindyrt å være singel i Norge. Slik er det ikke i alle andre land. I Mexico og Korea betaler single nesten ikke skatt.

Publisert
Sist oppdatert


Og siden skattenivået der generelt er lavt, er skatten nesten lik for single som for barnefamilier.

Husholdningens samlede skatt er bare noen få prosent lavere for famillier.

Ulikt

Det samme gjelder Tyrkia, Hellas, New Zealand, Japan og Polen, viser tall fra OECD. I Norge og en rekke andre OECD-land er skattetrykket høyere for single uten barn enn for barnefamilier med én inntekt.

Størst er forskjellen i Ungarn, Island, Tyskland og Luxembourg. I miniputtlandet Luxembourg betaler singel-husholdninger hele 26 prosent mer skatt enn familiene.

I Norge betaler en singelhusholdning i snitt 28,8 prosent skatt, mens barnefamiliene må ut med 17,9 prosent. Forskjellen er 10,9 prosent.

- I Norge er det barnetrygden, dobbelt personfradrag for ektefeller og det ordningen med skatteklasse 2 som gjør at barnefamilier får lavere skatt enn single, sier Brynjar Indahl, rådgiver i Finansdepartementet.

Men dette gjelder kun barnefamilier med én inntekt...

Skatteklasse 2=en ekstra støtte til de som har forsørgerbyrde.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer