Hvor mye bør jeg tjene?

Lønnsforskjellene minker sakte

Dette viser ferske SSB-tall.

YRKESVALG: Kvinner velger også oftere yrker med lavere lønnsnivå: 15 prosent av kvinner i arbeid, har yrker med en gjenommsnittlig månedslønn på over 50.000 kroner. Det samme tallet for menn er nesten dobbelt så høyt. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix.
YRKESVALG: Kvinner velger også oftere yrker med lavere lønnsnivå: 15 prosent av kvinner i arbeid, har yrker med en gjenommsnittlig månedslønn på over 50.000 kroner. Det samme tallet for menn er nesten dobbelt så høyt. Foto: Tore Meek/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kvinner velger oftere yrker med lavere lønn og jobber langt mer deltid enn menn. Men, lønnsforskjellene minker noe, viser ferske tall fra SSB.

I 2019 hadde kvinner en gjennomsnittlig månedslønn tilsvarende 43.850 kroner, melder Statistisk sentralbyrå.

Det utgjør 87,6 prosent av menns lønn.

I 1998 var det samme tallet 83,6 prosent, og i 2008 var det 85 prosent.

Jobber mer deltid

En vesentlig faktor som påvirker lønnsnivået, er arbeidstid. Nesten én av to kvinner jobber deltid, mens én av fire menn gjør det samme.

I deltidsstillinger tjener kvinner og menn nesten like mye, men forskjellene øker i heltidsstillinger.

Gjennomsnittlig månedslønn for menn i heltidsstillinger er 52.320 kroner og for kvinner er den 46.520 kroner.

Får oftere bonus

Noe av forklaringen er at menn i gjennomsnitt får utbetalt betydelig mer i bonus enn kvinner. De får også utbetalt mer i uregelmessige tillegg.

Kvinner velger også oftere yrker med lavere lønnsnivå: 15 prosent av kvinner i arbeid, har yrker med en gjennomsnittlig månedslønn på over 50.000 kroner. Det samme tallet for menn er nesten dobbelt så høyt, 29 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.