Lønnsomt å bo i Nord-Norge

I følge en undersøkelse fra Norsk Familieøkonomi har Alta, Kautokeino, Hammerfest og Vadsø de laveste kommunale avgiftene i landet. Flytter du til Nord -Norge får du i tillegg ettergitt 16.500 kroner av studielånet hvert år. Du får også 3, 5 prosent lavere inntektsskatt og 3.792 kroner ekstra i barnetrygd i året for hvert barn du har. Bor du i Nordland, Troms eller Finmark slipper du i tillegg moms på strømregningen.

Kjøp deg et hus her, og spar flere tusen kroner i året.
Kjøp deg et hus her, og spar flere tusen kroner i året. Vis mer
Publisert

Er du nyutdannet, kan et par år i Nord-Norge gjøre underverker for økonomien. I følge Lånekassen blir låntakere som er bosatt i og som utøver et yrke i Finnmark eller i Nord-Troms, belønnet med 10 % ettergivelse av studielånet hvert år, maksimum kr 16.500 og minimum kr 2.000. Det holder ikke med skole eller militærtjeneste for å få fradrag, og du må jobbe i minimum 12 måneder før du kan kreve reduksjon.

Studielånet

- Reduksjon av studielånet er det største økonomiske insentiv for å få folk til å flytte til Finmark, Nordland og Troms, forteller Sveinung Eikeland, forsker ved Norsk Institutt for By og Regionforskning. I tillegg er motiver som kontakt med slekt og større tilgang til natur og friluftsliv, viktige faktorer som øker bosettingen i Nord-Norge. Mellom 1985 - 1992 var det faktisk flere som har flyttet til Nord- Norge enn ut, mens nå er det en svak folketallsnedgang sier Eikeland.

Lavere Skatt

- Rent skattemessig får du flere fordeler enn i andre deler av landet, forteller Eikeland. Du blir belønnet med et såkalt Finmarksfradrag i inntektsskatten din, som betyr 3,5 prosent lavere skatt enn resten av landet, på toppskatt bruker du kun den laveste satsen, og i de fleste av kommunene i Nord-Norge er eiendomskatten lik null. Lettelsen i personbeskatningen er også det tiltaket som koster mest for statskassen med hele 1050 millioner kroner i tapte inntekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer