Lønnsomt å vaske selv

Ifølge beregninger fra Skattebetalerforeningen, skal du tjene mye før det lønner seg å ha ansatt en vaskehjelp.

Publisert
Sist oppdatert

Beregningene viser at du skal tjene minst 1,2 millioner kroner i året, før det lønner det seg å hyre inn vaskehjelp i stedet for å gjøre det selv. Det skriver Dagens Næringsliv i dag.

Se også: Skatterabatt på vaskehjelp.

Må tjene mye

Selv om hjelp i hjemmet står høyt på ønskelisten til mange, skal du ha svært høy inntekt for at det lønner seg å kjøpe tjenesten fremfor å gjøre det selv, er meldingen fra avisen.

Lønner det seg for deg å ha vaskehjelp? Foto: Leah-Anne Thompson. Foto: Leah-Anne Thompson
Lønner det seg for deg å ha vaskehjelp? Foto: Leah-Anne Thompson. Foto: Leah-Anne Thompson Vis mer

Dagens Næringsliv har bedt skatteadvokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen
regne ut hvor stor inntekt du skal ha før det lønner seg å få andre til å ta husvasken for deg.

Ifølge Nilsen lønner det seg å få andre til å vaske huset, hvis én time ekstra arbeid på jobben øker inntekten etter skatt så mye at det betaler kostnadene ved å leie inn vaskehjelp i én time.

Over en million

– Du skal tjene usedvanlig bra for å betale hjelp med ferdig skattede midler. Hvis vi går ut fra at vaskehjelpen tar 300 kroner timen inklusiv moms, og at hjelpen betales med den øvre delen av inntekten din, må du ha en lønn langt over millionen for å forsvare utgiften. Det er derfor ikke så rart at det er mange som velger svart vaskehjelp eller velger å ta vaskekosten fatt selv, sier Nilsen til Dagens Næringsliv.

Hun påpeker likevel at det for mange kan handle om annen enn penger. Blant annet at det kan være lønnsomt å ta kostnaden ved å betale vaskehjelp for å unngå krangler på hjemmebane om husarbeid – eller å slite seg ut selv.

– Det er uansett greit å tenke på disse kostnadene hvis du går inn i en jobb hvor det er så travelt at man forutsetter å ha hjelp hjemme. Da må lønnen justeres kraftig opp. Hvis du vil ha tre timers vask en dag i uken, må du ut med 45.000 kroner med den timeprisen vi har forutsatt. Det vil si at du må ha et lønnstillegg på godt over 100.000 kroner for å kunne betale for vasken, sier Nilsen til DN.

Dårlig alternativ

Som et alternativ kan det være billigere om man i stedet blir arbeidsgiver og ansetter noen til å gjøre jobben. Ifølge regelverket kan man da betale inntil 50.000 kroner om året uten å betale arbeidsgiveravgift. Men man må påta seg ansvaret som arbeidsgiver, og også sørge for å fylle inn skjemaer relatert til lønn og feriepenger hver måned.

– Det virker veldig tungvint, synes jeg. Og du får også et helt ansvar og flere forpliktelser enn om du kjøper tjenester fra et byrå, avslutter Nilsen som selv for tiden sonderer markedet for vasketjenester.

Kilde: Dagens Næringsliv.

Mer om personlig økonomi:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer