Lønnsomt med boligalarm?

Det eneste vi kan konkludere med før ferien, er at høy sikkerhet er dyrere enn lav sikkerhet.

Publisert
Sist oppdatert


Vi nærmer oss mai - høysesong for salgsfremstøt på kjøpesentre fra en tett skog av tilbud om boligalarmer.

Det store spørsmålet er: Lønner det seg å gi etter for selgerne, før innbruddstyvenes høysesong inntreffer?

Gevinstene

En kan tenke seg to mulige gevinster av et innkjøp av boligalarm:

Er du overbeskyttende? Illustrasjonsfoto: Viktors Kozers.
Er du overbeskyttende? Illustrasjonsfoto: Viktors Kozers. Vis mer


Den ene, er at vaktselskapets merke på inngangsdøren skremmer bort Kasper og Jesper, og at Jonatan blir hindret i å demontere plasma-TVen av vaktselskapets ivrige riddere, innhentet av alarmen som ble utløst. Om denne effekten er høy eller lav, er avhengig av hvor høy risikoen for å få ubudne gjester er i utgangspunktet. Er boligen din svært utsatt for innbrudd i den store eplehagen bak tuja-hekken, kan innkjøp av et alarmsystem gi en sterk reduksjon i risikoen for innbrudd.

Den andre effekten, er at premien på innboforsikringen blir lavere etter at du har kjøpt og montert alarm, fordi den avspeiler den reduserte risikoen for innbrudd.

La oss først se på hvilke muligheter du har for å høste gevinst av den første typen: redusert risiko for tyveri.

Utgangspunktet avgjør


Informasjonssjef Stein Haakonsen i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) har disse visdomsord til folk som rennes ned av pågående alarmselgere:

- Det er langt i fra slik at absolutt alle vil ha noen glede av å få installert tyverialarm. Behovet er fullstendig avhengig av den enkeltes situasjon, og det finnes mange sikkerhetstiltak som er vel så gode som en alarm.

- Jeg selv er et eksempel på en person med et svært lite behov for å få installert alarm. Jeg bor i et område hvor det skjer få innbrudd, i 3. etasje. Inngangsdøren er låst med en lås som er godkjent av Forsikringsselskapenes godkjennelsesnevnd (FG-godkjent) i tillegg til en annen lås, og jeg vurderer det som svært vanskelig å gjøre innbrudd hos meg. Gjør jeg i tillegg avtaler med naboene om post og søppel i feriene, er sannsynligheten for innbrudd så liten, at det neppe er lønnsomt med et alarmsystem hos meg.

- Noe helt annet vil det være for en person som bor i en villa i en stor hage med en hekk som skjermer for innsyn. Ved en slik bolig, vil tyver kunne stå uforstyrret i timevis, og en alarm vil kunne redusere risikoen for tyveri betraktelig, mener Haakonsen.

Informasjonssjef i If, Emma Elisabeth Vennesland, mener at god strategisk planlegging blant tyver fører til at risikoen for innbrudd reduseres vesentlig i boliger etter at en tyverialarm innstalleres.

- Vi er kjent med at tyver tar for seg boligområder systematisk, og går først etter boligene uten alarm, sier hun.

- De fleste som bestiller alarm, gjør det først etter at de har gjort dyrekjøpte erfaringer med et innbrudd i hjemmet, sier hun, og mener at innbrudd kan være en traumatisk opplevelse for mange.

Se etter FG-godkjenning

At Haakonsens tilleggslås er FG-godkjent, betyr at forsikringsbransjen går god for kvaliteten på den. Dette kvalitetsstemplet er ikke bare viktig for låser, men alle typer tyverisikring - særlig hvis du skal ha muligheter til å få redusert forsikringspremien etter å ha installert alarm.

- Forsikringsselskapene forutsetter at utstyr og sikkerhetsprosedyrer er FG-godkjent, forteller Haakonsen, og viser oss til FNHs hjemmesider, hvor du kan sjekke om utstyret du vurderer å kjøpe er FG-godkjent

Ikke sparetiltak

Ser man på hvor mye alarmene koster, i forhold til hva forsikringsselskapene gir i reduserte premier, er det åpenbart at sikkerhet koster.

Vår forrige pristest av tyverialarmer viste at kostnadene ved alarmsystemer varierte fra 4,5 til 9 tusen kroner første året. Årlige utgifter ved tilknytning til alarmsentral lå i størrelsesorden 3 til 6 tusen kroner i pristesten, som ble gjort sommeren 2004.

If samarbeider i dag med Securitas om en alarmpakke som gir rabatt i beregningen av premie.

Alarmen koster 980 kroner i anskaffelse, og fra 249 kroner per måned ved tilknytning til alarmsentralen, det vil si cirka 4.000 kroner det første året, og 3.000 kroner i årlige abonnementsutgifter.

- Kunder i Oslo og andre større byer i landet, som benytter seg av dette, vil kunne få redusert sin premie med 16 til 26 prosent. I Oslo gis den høyeste satsen på 26 prosent, opplyser Vennesland.

Ved forsikringssummer på både 1 million og 2 millioner kroner, innebærer rabatten omtrent 2.000 kroner i redusert premie ved høyeste sats.

Netto øker husholdningens sikkerhetsbudsjett med 2.000 kroner det første året, og cirka 1.000 de påfølgende årene, ved innkjøp av alarm med tilknytning til sentral.

Rabattene som gis, kompenserer altså ikke fullt ut for de økte utgiftene. Om innkjøpet er verdt pengene, avhenger av at risikoen faktisk blir redusert fra sitt nåværende nivå.

Gjensidige


Hos Gjensidige, det andre av de to største selskapene innen skadeforsikring, viser kalkulatoren på deres hjemmeside at vi får en reduksjon i premien på 500 kroner dersom vi installerer innbruddsalarm med sirene og varsling til vaktselskap.

Deres samarbeidspartner, Falck, tilbyr en løsning til 2.990 kroner i etableringskostnader. Deretter kan du velge blant 3 ulike typer abonnementer:

Telefonvarsling - 155 kroner per måned
Utrykningsabonnement med utvendig kontroll - 195 kroner per måned
Utrykning med innvendig kontroll - 255 kroner per måned

Summen det første året blir her i underkant av 5.000 kroner.

Årlig kommer utgiftene på rundt 1.800 kroner ved billigste alternativ, og resultatet på det årlige husholdningsbudsjettet noe høyere enn hos If, men i samme størrelsesorden.

Lønnsomt for noen

Konklusjonen etter denne drøftingen, blir noe i retning av Haakonsens resonnement. Å innstallere tyverialarm og abonnere hos vaktselskapene, kan vise seg lønnsomt hvis du reduserer risikoen for innbrudd. Hvis ikke, pådrar du deg bare økte utgifter, uten å få noe igjen for det.


Før selgerne kaster seg over deg, bør du altså tenke over om du bor i et moderne fort eller er sårbar bak en tujahekk.

Ikke minst bør du sjekke om produktet du får tilbudt er FG-godkjent før du slår til, og avslutter handelen der ute på parkeringsplassen.

(Denne artikkelen ble første gang publisert på DinSide i april 2006.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer