Lovende Alzheimer-vaksine

En eksperimentell vaksine har bremset utviklingen av Altzheimer hos noen pasienter, rapporterte sveitsiske forskere tirsdag. Dette er de første bevisene på at en vaksine kan dempe utviklingen av sykdommen over 60.000 nordmenn lider av.

Publisert
Sist oppdatert

Sveitsiske forskere er på god vei til å utvikle en vaksine som bremser utviklingen av Alzheimer, i følge en rapport som ble publisert i dagens utgave av det anerkjente tidsskriftet Neuron.

Undersøkelsen av 30 Altzheimer-pasienter er en del av en større studie som ble stoppet for 18 måneder siden, fordi noen pasienter fikk en alvorlig hjerneinfeksjon.

Bremser utviklingen
80 prosent av de vaksinerte pasientene reagerte på behandlingen. Et år etter vaksinasjonen hadde kun 16 prosent av pasientene gått fra mild eller moderat demens til alvorlig demens. I gruppen som fikk placebo eller ikke reagerte på vaksinen hadde 67 utviklet alvorlig demens.

- Dette studiet gir oss håp, sier Zaven Khachaturian, rådgiver for den amerikanske Alzheimer's Association, til avisen Boston Globe.

- Veien fremover er vanskelig, men nå har vi en ny arena å angripe sykdommen på, sier han.

Studien, som er gjort av professorer fra universitetet i Zürich, støtter også den vitenskapelige teorien om at avleiringer av beta-amyloid fører til raskere utvikling av sykdommen.

I dag har vi kun Altzheimer-medisiner som demper noen symptomer, men ingen som kan stoppe sykdommen.

Farlige bivirkninger
Hovedforfatteren bak studien, doktor Roger M. Nitsch, sier at resultatene er lovende, men advarer mot bivirkningene.

- Hvis resultatene blir bekreftet i en større studie vil de hjelpe oss med å utvikle en vaksine mot beta-amyloid til behandling og forebygging av Altzheimer, skrev han i en e-post til Boston Globe.

- Men sikkerheten… den må forbedres vesentlig.

Vaksinen, som inneholder beta-amyloid, er designet for å stimulere pasientens immunforsvar til å utvikle antistoffer.

Forskerne avbrøt vaksineringen i januar 2002, da 18 pasienter fikk betennelse i hjernen - men de fortsatte å undersøke pasientene i ett år. To av pasientene som fikk betennelse døde.

Disse bivirkningene bremset kraftig håpet om en Altzheimer-vaksine, og vil gjøre det vanskelig å få en godkjenning fra helsemyndighetene for enhver fremtidig vaksine.

Av de 30 pasientene som er dekket i rapporten fikk 24 vaksinen, og 20 av dem reagerte ved å produsere antistoffer. Jo større responsen i immunsystemet var, jo bedre bremset det sykdommen.

I en av testene pasientene fikk, som kontrollerer språk, oppmerksomhet og evnen til å følge enkle kommandoer, holdt to tredeler av pasientene som reagerte på vaksinen seg på samme nivå i løpet av forsøksperioden, mot 22 prosent i placebo-gruppen. En hukommelsestest ga lignende resultater.

På tross av den beskjedne gruppen pasienter var forskjellene så store at det gir undersøkelsen statistisk gyldighet.

Resultatene ventes å føre til at flere legemiddelfirmaer begynner å jobbe med en Alzheimer-vaksine. Denne vaksinen er utviklet av Elan, og minst to andre firmaer, Eli Lilly og Mindset Pharmaceuticals, jobber med lignende medisin. Forskere sier at mange andre selskaper har ventet på denne typen bevis før de starter utviklingen.

Mozon.no, 27.05.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer