Lovende psykose-medisin

Mange pasienter sier de ”våkner opp” når de starter med medisinen. Den kan forbedre konsentrasjonsevnen og hukommelsen, og virker mot depresjoner.

Publisert
Sist oppdatert

Pasienter som i perioder blir tvunget til å bruke medisiner mot psykiske lidelser har ofte store forbehold mot å ta dem, og synes det er grusomt å være dopet og ikke kunne kjenne på følelser. I tillegg er medisinene forbundet med smertefulle bivirkninger som skjelving, vanskeligheter med å holde på avføring, parkinsonisme, ukontrollerte bevegelser og ”zombifølelse”.

Derfor det er gledelig at det innen antipsykotikum de siste årene er kommet store forbedringer som gjør at pasienter kan få hjelp uten å bli slått ut av bivirkninger. Mange forteller om en helt ny tilværelse etter å ha blitt presentert for de nye medisinene.

Et av disse nye midlene er Zeldox, som ble frigitt for blå resept fra første juli 2002. Det er kommet flere antipsykotiske medikamenter med noenlunde lignende profil de senere årene, og hovedgruppen som får tilbud om denne typen medisiner er schizofrene.

- Dette er medisiner som er antipsykotiske. Det vil si at de fjerner hallusinasjoner og vrangforestillinger for de fleste. Noen av preparatene har også en viss antidepressiv effekt, forteller professor Anders Lund ved Psykiatrisk Institutt på Haukeland sykehus.

- Imidlertid er det slik at ikke noe antipsykotikum er en vidundermedisin for alle. Bivirkningene er selvsagt ulike for pasientene, og effekten kan variere mellom ulike pasienter.

Er det vanskelig å få pasienter til å ta denne typen medisin? De tidligere medisinene ble jo assosiert med mye ubehag?
- Ja, definitivt. Det krever stor tillit mellom pasient og lege.

Hva er årsaken til at mange pasienter kutter ut behandling og blir dårlige igjen?
- De fleste har bivirkninger med medikamentene, og en del av de gamle antipsykotiske medisinene ga definitivt mye bivirkninger. Derfor føler pasientene seg bedre en kortere periode uten medisin, men vi ser regelmessig at mange av de som slutter med medisiner blir tvangsinnlagt på sykehus etter en tid, på grunn av økende hallusinasjoner og vrangforestillinger. Det er svært trist.

Er det noen spesifikke tilstander Zeldox er bedre på enn andre?
- Nyere antipsykotika kan forbedre konsentrasjonsevne og hukommelse. Mennesker med schizofreni fungerer ofte dårlig på grunn av denne typen problemer. Mange opplever at de ”våkner opp” med de nye medikamentene. Zeldox kan kanskje ha spesielle fordeler i denne sammenhengen. Dessuten har det jo også en antidepressiv effekt.

Kan Zeldox gi like god effekt som de gamle tunge antipsykotika?
Sannsynligvis, men i dag er den kliniske dokumentasjonen ikke så omfattende som for de som har vært lengre på markedet.

Blir man ”zombi”, eller asosial, av å bruke Zeldox?
Ved schizofreni er mitt inntrykk at man ikke blir neddopet. Snarere tvert imot.

Hvor lang tid tar det før man har effekt av medisinen?
Det er svært varierende. Effekten kan komme raskt ved sprøyter, ellers må en trappe opp dosen. Men etter en ukes tid merker vi tegn på effekt hos dem medisinen virker på.

Hvordan vil du si at det ideelle antipsykotikum skal se ut?
Lite bivirkninger og god effekt. For en del som er vanskelige å behandle er Leponex en vidundermedisin, og ingen av oss som arbeider med dette forstår hvorfor ut fra reseptoreffektene. Dette er ikke enkelt.

Hva vil du anbefale pasienter som ønsker å bruke Zeldox?
Ta kontakt med legen for å drøfte det. Det hender dessverre ofte når pasienten kommer til allmennlegen og ber om et bestemt - ofte nytt - preparat, så har ikke legen hørt om det, men tilbyr noe annet såkalt tilsvarende.

Mozon.no, 10.01.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer