Lovende vaksine mot kreft

Vaksine mot livmorhalskreft er snart klar til godkjenning i Norge. Den vil kunne forebygge cirka 70 prosent av tilfellene med livmorhalskreft.

Publisert
Sist oppdatert

Livmorhalskreft og forstadiene til denne kreftsykdommen skyldes viruset Humant Papilloma Virus (HPV). Det finnes over 100 typer av HPV-viruset, og noen er farligere enn andre.

- HPV-infeksjoner i livmorhalsen er svært vanlig og i økende omfang. Det er cirka 80 prosent risiko for at en kvinne vil gjennomgå en HPV-infeksjon, og cirka 30 prosent risiko at kvinner under 25 år har en HPV-infeksjon i livmorhalsen, sier Katrine Sjøborg, overlege ved Sykehuset Østfold HF.

Viruset smitter hovedsakelig ved seksuell kontakt. De fleste er imidlertid harmløse og går tilbake av seg selv uten å gjøre noen skade, men det er rundt 15 såkalte høyrisiko HPV-typer som kan gi celleforandringer.

Nå er en ny vaksine mot HPV-viruset på trappene.

Godkjent i flere landDet er utviklet to vaksiner fra to konkurrerende firmaer, MSD og GlaxoSmithKline. Begge vaksinene beskytter mot HPV 16 og 18, de vanligste høyrisikotypene, mens den ene vaksinen i tillegg også beskytter mot HPV 6 og 11 som er lavrisiko typer, men som kan gi kjønnsvorter.

MSD-vaksinen er godkjent i 12 land, inkludert USA. Den er nå gjennom EU-godkjenning og vil trolig godkjennes for bruk i Norge i løpet av året.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer