Banktjenester

Lover pengeoverføring på sekunder

Allerede i år skal et system som åpner for at mottaker får pengene inn på konto få sekunder etter at en betaling er satt i gang, informerer Norges Bank.

SER FRAMOVER: Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen kommenterer på Norges Banks ferske rapport om finansiell infrastruktur, som blant annet peker på behov for raske betalingsløsninger og kontanter til krisetider. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix.
SER FRAMOVER: Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen kommenterer på Norges Banks ferske rapport om finansiell infrastruktur, som blant annet peker på behov for raske betalingsløsninger og kontanter til krisetider. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Norges Bank har siden 2016 samarbeidet med banknæringen om å forbedre infrastrukturen for såkalte realtidsbetalinger i Norge.

– En forbedret infrastruktur for slike betalinger er planlagt innen utgangen av inneværende år, sier visesentralbanksjef Jon Nicolaisen.

– Norges Bank forutsetter at bankene vil tilby tjenester som gjør at privatpersoner og foretak kan utnytte mulighetene i den nye infrastrukturen, legger han til.

Forbedringsbehov

I rapporten Finansiell Infrastruktur 2019, som ble lagt fram torsdag, slår sentralbanken fast at det er behov for forbedringer i den finansielle infrastrukturen for å opprettholde effektiviteten i betalingssystemet.

Hovedelementer i den nye og forbedrede systemet vil være at betalingsmottakers bank skal godskrive betalingsmottakers konto få sekunder etter at betalingen er igangsatt.

Dessuten skal infrastrukturen være tilgjengelig for kunder i alle banker, hele døgnet og hele året. Den skal kunne brukes til betalinger mellom kunder, fra kunde til bedrift og fra bedrift til bedrift.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer