Lovlig med lilla brus

Men Grans glemmer å følge de nye reglene for merking av slike fargestoffer.

SKREKKELIG FIN? Grans glemmer å merke at fargestoffet i denne brusen kan ha en ugunstig virkning på barnas konsentrasjonsevne. Foto: Berit B. Njarga
SKREKKELIG FIN? Grans glemmer å merke at fargestoffet i denne brusen kan ha en ugunstig virkning på barnas konsentrasjonsevne. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den lilla Halloween-brusen fra Grans er muligens fristende for de yngste kundene. Men den noe spesielle fargen kommer fra blant annet bruken av fargestoffet Allurarød, som krever en egen advarsel på produktet.

Det har derimot produsenten glemt.

Ugunstig virkning

Allurarød er ett av totalt seks fargestoffer som ifølge en britisk studie gjennomført i 2007 viste en mulig sammenheng mellom to blandinger av tilsetningsstoffer og en økning i hyperaktiv atferd hos barn, skriver Mattilsynet.

Fargestoffene ble ikke forbudt etter dette, men det ble bestemt at man skulle innføre påbud om å advarselsmerke alle produkter som inneholder disse fargestoffene med følgende tekst:

"Kan ha en ugunstig virkning på barns aktivitet og konsentrasjonsevne."

Reglene gjelder fra juni i år, men på Halloween-brusen fra Grans er det derimot ingen slik advarsel på etiketten. Dermed er det snakk om mangelfull merking.

- Merkingen er mangelfull, og produktet skulle selvfølgelig vært merket i henhold til det gjeldene regelverket. Vi innser at vi ikke er perfekte, og vi kommer ikke til å benytte etiketter som mangler merkingen i fremtiden, lover administrerende direktør Morten Gran.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer