Luft i magen?

Det er ikke alt det er like lett å spørre legen om.

Vondt i magen? Da er du ikke alene. Foto: colourbox.com
Vondt i magen? Da er du ikke alene. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste vil en eller annen gang i løpet av livet få problemer med magen, enten det dreier seg om oppblåsthet, smerter, diaré eller forstoppelse. Slike ting er det dessverre mange som synes det er pinlig å gå til legen med, og mange velger derfor å sende noen linjer til nettstedet Lommelegen i første omgang.

Les også: Bakteriene som gir magebalanse

Lommelegene kan ikke stille noen diagnoser, men de kan gi råd og informasjon. Her er noen typiske fordøyelsesspørsmål som det kanskje kan være pinlig å spørre fastlegen om:

Oppblåst mage

Spørsmål: Jeg har så lenge jeg kan huske hatt problemer med oppblåst mage. Jeg blir ofte tatt for å være gravid, og det begynner å bli irriterende å se ut som jeg er mellom tre og seks måneder på vei. Jeg har ikke problemer med løs eller treg mage, men jeg promper en del. Kan det være noe jeg ikke tåler?

Svar:Magen blir oppblåst av gassdannelse. Vi svelger ned luft hver gang vi spiser, og også når vi tygger tyggegummi. Hvis vi er nervøse svelger vi også ned ekstra mye luft. I tykktarmen blir denne luften til gass, som lukter eller gir smerter. Det meste av tarmgassen kommer imidlertid fra gjæring av mat i tykktarmen, og det finnes en del typer mat og drikke som gir ekstra mye gassdannelse. Flere sykdommer kan også gi økt gassdannelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer