Luft i magen?

Det er ikke alt det er like lett å spørre legen om.

Vondt i magen? Da er du ikke alene. Foto: colourbox.com
Vondt i magen? Da er du ikke alene. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De aller fleste vil en eller annen gang i løpet av livet få problemer med magen, enten det dreier seg om oppblåsthet, smerter, diaré eller forstoppelse. Slike ting er det dessverre mange som synes det er pinlig å gå til legen med, og mange velger derfor å sende noen linjer til nettstedet Lommelegen i første omgang.

Les også: Bakteriene som gir magebalanse

Lommelegene kan ikke stille noen diagnoser, men de kan gi råd og informasjon. Her er noen typiske fordøyelsesspørsmål som det kanskje kan være pinlig å spørre fastlegen om:

Oppblåst mage

Spørsmål:
Jeg har så lenge jeg kan huske hatt problemer med oppblåst mage. Jeg blir ofte tatt for å være gravid, og det begynner å bli irriterende å se ut som jeg er mellom tre og seks måneder på vei. Jeg har ikke problemer med løs eller treg mage, men jeg promper en del. Kan det være noe jeg ikke tåler?

Svar:
Magen blir oppblåst av gassdannelse. Vi svelger ned luft hver gang vi spiser, og også når vi tygger tyggegummi. Hvis vi er nervøse svelger vi også ned ekstra mye luft. I tykktarmen blir denne luften til gass, som lukter eller gir smerter. Det meste av tarmgassen kommer imidlertid fra gjæring av mat i tykktarmen, og det finnes en del typer mat og drikke som gir ekstra mye gassdannelse. Flere sykdommer kan også gi økt gassdannelse.

Les hele spørsmålet og svaret her.

Slim etter matinntak

Spørsmål:
Etter at jeg har spist samler det seg alltid masse slim i halsen. Det roer seg kanskje litt til neste gang jeg spiser, men så kommer det samme problemet igjen. Hvorfor skjer dette?

Svar:
Du bør utelukke at du ikke har en tilstand der du får for mye syre fra spiserør og magesekk opp i svelget, noe som kan forårsake slimdannelsen. Du kan enkelt teste dette ut ved å forsøke en kur med syrenøytraliserende medisin over to-tre uker. Noen har også økt slimproduksjon uten at det dreier seg om noen spesiell sykdom, og da er det viktig å sørge for å innta rikelig med væske.

Les hele spørsmålet og svaret her.

Forstoppelse

Spørsmål:
Jeg har hatt forstoppelse i snart et halvt år nå, og det gjør utrolig vondt på venstre side av magen. Jeg har vært hos fastlegen min flere ganger, men han har gitt opp, da ingen av rådene han har gitt meg har fungert. Hva kan være galt?

Magesmerter kan være svært irriterende. Men ofte finnes det en løsning på problemet. Foto: colourbox.com
Magesmerter kan være svært irriterende. Men ofte finnes det en løsning på problemet. Foto: colourbox.com Vis mer


Svar:
Kronisk forstoppelse kan skyldes mange ulike årsaker eller sykdommer. Jeg synes at du skal oppsøke legen din igjen – for å denne gangen finne ut hva som er årsaken til forstoppelsen din, og ikke hva som ikke er årsaken.

Les hele spørsmålet og svaret her.

Irritert tykktarm

Spørsmål:
Jeg blir akutt dårlig i magen nesten hver dag. Det begynner med rumling og luft, og hvis jeg ikke kommer meg på toalettet umiddelbart blir jeg skjelven og svimmel, og jeg kaldsvetter og besvimer nesten. Hva kan dette være?

Svar:
Det høres ut som du kan ha en kronisk irritert tykktarm, men det kan også skyldes andre sykdommer. Hjernen styrer mer over tarmfunksjonene våre enn vi liker å tro, og stress, frykt, angst og andre sterke følelser kan føre til at tarmen reagerer med diaré eller forstoppelse.

Les hele spørsmålet og svaret her.

Sort avføring

Spørsmål:
I dag var avføringen min sort, og jeg har hørt at det kan være farlig. I det siste har jeg også følt meg slapp og uopplagt, og hatt problemer med fordøyelsen. Hva kan det være?

Svar:
Sort avføring kan bety okkult blødning i mage-/tarmtraktus. Når avføringen har blitt sort betyr det at blodet har fått god tid til å endre farge. Da er blødningen oftest høyt oppe i tarmen, kanskje til og med i magesekken.

Les hele spørsmålet og svaret her.

Magesmerter etter måltider

Spørsmål:
Jeg får vondt etter at jeg har spist; det føles som om maten blir liggende i magen og jeg blir forstoppet. Magesmertene er uutholdelige, og det føles som om det bygger seg opp mer og mer syre i kroppen. Om kvelden blir smertene og kvalmen så intens at jeg må stikke fingeren i halsen, og slik holder jeg på utover natten. Neste morgen er smertene borte, men jeg føler meg svak og utmattet. Legen finner ingenting. Hva kan jeg gjøre?

Svar:
Det er viktig at du utredes for ulike typer matvareintoleranse. Spør gjerne legen om å henvise deg til en annen lege for en såkalt ”second opinion”. Det er en nyttig framgangsmåte når man som lege ”står fast” med en pasient.

Les hele spørsmålet og svaret her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer